24.2.2018. 11:46
0
Mulalić: Iran je zemlja izuzetne kulture, umjetnosti, historije i religije
Međunarodna konferencija o održivom razvoju i urbanim konstrukcijama pružila je priliku pomoćnici izvršnog funkcionera za nasljeđe u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Mireli Mulalić da predstavi svoj istraživački rad i kulturno nasljeđe Bosne i Hercegovine, ali i da posjeti znamenitosti iranskog grada Isfahana, u kojem je konferencija i održana.

Organizator konferencije, koja je ocijenjena kao najznačajnije godišnje okupljanje naučnika, istraživača i profesionalaca o temi održivog razvoja u Iranu, a i šire, bio je Institut DHEI, uz podršku Iranskog ministarstva nauke, istraživanja i tehnologije te gradske uprave Isfahana i Odjela za puteve.

Konferencija održana u Isfahanu u Iranu, prošle godine, imala je šest tema, dok je posebna tema bila "Održivi razvoj historijskih područja", a u okviru koje je bio prihvaćen rad Mirele Mulalić.

U razgovoru za Fenu Mulalić pojašnjava da je cilj njenog rada pod naslovom "Prema poslijeratnoj održivoj rehabilitaciji: primjer historijskog grada Jajca", doprinos konceptu održive rehabilitacije historijskih gradova u poslijeratnom periodu na primjeru grada Jajca.

- Moj rad razmatra uvjete i različite pritiske pod kojima se vrši rehabilitacija historijskog jezgra Jajca - pojašnjava ona i dodaje da je u njenom radu rehabilitacija postavljena kao proces koji treba doprinijeti unaprjeđenju grada na principima integrirane rehabilitacije nasljeđa i socijalne kohezije.

Zahvaljujući učešću na konferenciji, Mulalić je ostvarila i značajne kontakte sa kolegama iz Isfahana te izrazila nadu da će uspjeti zajedno pokrenuti projekte od značaja za BiH i Sarajevo.

Poziv organizatora pružio joj je priliku, ne samo da učestvuje u ovoj značajnoj konferenciji, već i da posjeti znamenitosti Isfahana. Nažalost, kaže, zbog ograničenog trajanja boravka, posjetila je samo ovaj iranski grad.

Za Isfahan kaže da, osim kulturno-umjetničke i tradicionalne energije, zrači i energijom modernog grada sa gustim saobraćajem, poslovnim i trgovačkim centrima, hotelima i drugim sadržajima u suvremenim zdanjima.

Ističe da ju je posebno oduševila historijska jezgra grada koja u sebi sadržava jedinstvene kulturno-umjetničke i estetske vrijednosti satkane od pojedinačnih graditeljskih ostvarenja, nastalih tokom 14. vijeka, pomno planiranih i smještenih u prostoru. 

Umjetnička i estetska vrijednost islamske arhitekture, kaže, ogleda se u bogatoj kaligrafiji, stucco dekoraciji, oslikanim raznovrsnim geometrijskim motivima i oslikanim fajansnim opekama sa geometrijskim i biljnim motivima.  

- S druge strane, bazari Isfahana nude zanatske proizvode umjetničke izvedbe, poput perzijskih ćilima i tkanina, keramičkih i metalnih predmeta, nakita i drugih proizvoda, a neki trgovci pružaju i uvid u izradu predmeta i tradicionalno zanatstvo. Osim toga, bazari nude i obilje mirođija, parfema i tradicionalnih delicija - ispričala je Mulalić. 

Sadržavajući u sebi jedinstvene kulturno-umjetničke i estetske vrijednosti, susret sličnosti i kontrasta, doživljaja smišljenog planskog razvoja grada ali i potpune spontanosti, Isfahan, zaključuje ona, predstavlja jedinstven primjer historijskog urbanog krajolika, životne snage i ekspresivne cjelovitosti. 

- Isfahan treba posjetiti da bi se razumjele njegova ljepota i vrijednosti - istakla je.

Mulalić naglašava da je nju Iran oduvijek privlačio zbog svog izuzetnog kulturnog nasljeđa, bogate tradicije i običaja.

Podsjeća da ova zemlja, nasljednica nekadašnje perzijske imperije, važi za jednu od kolijevki svjetske civilizacije.  

- Iran sam doživjela kao zemlju izuzetne kulture, umjetnosti, historije i religije, gdje se različitosti skladno harmoniziraju u jedinstven iskaz - kazala je, dodajući da arhitektonska i umjetnička ostvarenja predstavljaju remek djela koja će svakoga ostaviti zadivljenog.

Vrijedni historijski spomenici i gradovi, bogata kultura i umjetnost, gostoljubivi ljudi, odlična kuhinja, zaključila je Mulalić u razgovoru za Fenu, samo su neki od razloga za posjetiti ovu zemlju. 

(FENA/Ajla Hurko) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.