2.3.2018. 22:00
0
Grčka: Odobreno 5,7 milijardi kreditne pomoći
Grčka je danas saopštila da je dobila zeleno svjetlo međunarodnih kreditora za novu i posljednju tranšu kreditne pomoći od 5,7 milijardi eura, u okviru programa koji će i formalno biti završen u avgustu.

Prebacivanje 5,7 milijardi eura će biti urađeno "do sredine marta", pošto to odobre parlamenti zemalja kod kojih je to neophodna procedura, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Grčke.

Tim odobrenjem će formalno biti okončan treći krug evaluacije grčkih reformi, nametnutih u zamjenu za finansijsku pomoć od jula 2015.

Ministri finansija eurogrupe su blokirali sredstva na sastanku 19. februara, tražeći od Grčke da pokrene sistem elektronske aukcije nekretnina građana zaplijenjenih zbog neotplaćivanja kredita.

Atina je u ponedjeljak s predstavnicima kreditora počela procjenu posljednjeg paketa reformi koje treba da uvede prije nego što u augustu povrati finansijsku samostalnost.

Dvije strane su se dogovorile da održe "strog raspored" da bi se savladala ta posljednja etapa prije povratka Grčke na finansijska tržišta, naveo je portparol vlade Dimitris Canakopulos.

Grčka istovremeno vodi pregovore s kreditorima o mehanizmu za olakšanje javnog duga, modelom otplate zasnovanom na nivou rasta, prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.