6.3.2018. 14:43
0
Premijer Li: Kina će u 2018. godini produbiti reforme u ključnim područjima
Kina će ove godine pokušati ostvariti nove napretke u reformama i nastaviti jačati i razvijati proizvodne snage, rekao je kineski premijer Li Kequiang.
Kina će biti odvažnija u reformama i otvaranju ka svijetu, kazao je premijer u ponedjeljak, tokom prezentacije izvještaja o radu vlade na uvodnom sastanku godišnjeg parlamentarnog zasjedanja, rekavši da se radi o „revolucionarnom potezu u razvoju današnje Kine,“ izvještava Xinhua.

Reforme će biti provedene u državnoj prijestonici i preduzećima u državnom vlasništvu.

Podrška će biti pružena i razvoju privatnih preduzeća, rekao je, obećavši da će u potpunosti implementirati sve politike i mjere kako bi pomogao privatnom sektoru, da će ozbiljno pristupiti rješavanju problema koji se tiču privatnih kompanija, te poduzeti odlučne korake kako bi skrivene prepreke bile uklonjene.

Kina će unaprijediti sisteme prava vlasništva, što je temelj socijalističke tržišne ekonomije, kao i mehanizme za tržišnu raspodjelu proizvodnih faktora.

Istovremeno, ova zemlja će nastaviti sa strukturalnim fiskalnim i poreznim reformama, ubrzati reforme u financijskom sektoru, poduprijeti institucionalne socijalne reforme i izgraditi čvršći sistem za razvoj ekološke nacije.

Vlada će produbiti reforme sistema starosne penzije, te uvesti centralni sistem osnovnih starosnih penzionih fondova za uposlenike preduzeća.

Reforme će biti provedene i u sektoru zdravstva i nastavljene u sektorima poput obrazovanja, kulture i sporta.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.