8.3.2018. 11:56
0
"Vladimir Putin nije naredio trovanje Sergeja Skripala i njegove kćerke. Radio sam tamo i znam kako Kremlj funkcioniše"
Valeri Morozov, nekadašnji član osoblja u Kremlju, koji je pobjegao iz Rusije u Veliku Britaniju, tvrdi da ruski lider Vladimir Putin ne stoji iza trovanja agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke.

Morozov navodi da je Skripal, mada je kako britanski agent osuđen u Rusiji i razmijenjen nastavio da održava veze sa ruskom Ambasadom i radio kao obavještajac. 

"Ako imate vojnog obavještajca koji radi za rusku diplomatsku službu i nakon penzionisanja živi u Velikoj Britaniji, radi u oblasti sajber-bezbjednosti i svakog mjeseca odlazi u Ambasadu na sastanak sa vojnim obavještajcima, za mene kao političku izbjeglicu to je opasno", navodi Morozov za britanske medije. 

Morozov, bivši glavni urednik analitičke službe Kremlja, smatra da je Skripal za Putina bio - "niko". 

"Prema mom mišljenju, Putin ne može stajati iza napada, jer znam na koji način Kremlj funkcionše. Radio sam tamo", objašnjava Morozov i precizira: 

"Tamo je jedino i glavno pravilo - da ne treba stvarati probleme. Za Putina je veoma važno da se oko njega ne stvaraju skandali, kako bi situacija bila mirna. Ne mogu zamisliti da bi nekome dao ovakav zadatak", kaže Morozov. 

Ruska Ambasada je saopštila da ne zna za povezanost bilo koga od osoblja sa Sergejom Skripalom, te da Skripal nije bio u konzularnom registru. 

Britanske vlasti unaprijed su optužile Rusiju da stoji iza napada na svog bivšeg agenta u Velikoj Britaniji. 

Skripal je uhapšen svojevremeno zbog odavanja položaja ruskih podmornica Britancima i razotkrivanja imena ruskih agenata na Zapadu, da bi 2010. godine bio razmijenjen. 

Skripal /66/ i njegova kćerka Julija /33/ pronađeni su bez svijesti na klupi ispred tržnog centra u Solsberiju u nedjelju, 4. marta. 

Oboje su, kako se tvrdi, u kritičnom stanju. 

(Srna)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.