11.3.2018. 10:45
0
Na Kubi danas prvi izbori od smrti Fidela Castra
Na Kubi se danas održavaju parlamentarni izbori koji su dio ključnog procesa za izbor prvog predsjednika u proteklih 60 godina koji neće biti iz porodice Kastro.

Novi članovi Nacionalne skupštine Kube imat će zadatak da odaberu nasljednika predsjednika Raula Castra koji će tu funkciju napustiti narednog mjeseca. 

Raul Castro preuzeo je vlast 2006. godine od njegovog brata Fidela, koji je bio na čelu Kube od revolucije 1959. godine. 

Osam miliona Kubanaca biraće novih 605 članova Skupštine, a riječ je o prvim izborima od smrti Fidela Kastra 2016. godine. 

Kubanskog predsjednika bira 31-člani Državni savjet, čiji lider odmah postaje i šef države. Međutim saziv Državnog savjeta prvo se bira u Nacionalnoj skupštini. 

Kastro je ranije najavio da neće tražiti novi mandat, mada analitičari očekuju da će ostati na čelu Komunističke partije do 2012. godine. 

Analitičari su izrazili očekivanje da će Raula Castra na funkciji predsjednika zamjeniti potpredsjednik Miguel Diaz-Kanel /57/. 

Prema očekivanjima izlaznost na izbore bit će oko 90 posto.

(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.