12.3.2018. 21:30
0
Slovački ministar podnio ostavku zbog ubistva novinara
Nakon najvećih demonstracija u Slovačkoj od Plišane revolucije 1989. godine, organizovanih zbog brutalnog ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice, slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinak podnio je danas ostavku.

“Slovačka nije zemlja gdje se ovakve ogromne tragedije dešavaju svaki dan. Moja odluka da podnesem ostavku je u vezi samo s tim da uspijemo da smirimo uzavrelu situaciju u Slovačkoj”, rekao je Kalinjak.

Ostavku Kalinjaka u interesu nezavisne istrage likvidacije mladog novinara koji je pisao o vezama funkcionera vladajuće stranke SMER sa kalabrijskom mafijom iz Italije zahtijevao je odmah nakon ubistva krajem februara koalicioni partner u vladi premijera Roberta Fica, stranka slovačkih Mađara Most-Hid.

Ostavka Kalinjaka bila je i jedan od glavnih zahtjeva na velikim protestima “Za pristojnu Slovačku”, kada se u Bratislavi 9. marta okupilo prema procjenama organizatora oko 50.000 ljudi, a još hiljade u još 47 gradova širom Slovačke i još 17 širom svijeta.“Ja sam sam slobodno odlučio jer vidim, čujem i osjećam. Možda zato što kod nas takvih slučajeva nema, možda smo osjetljiviji”, kazao je Kalinak.

On je naglasio da ostavku ne podnosi zato što bi uvijek morao za takvo ubistvo da snosi političku odgovornost ministar unutrašnjih poslova, već zato što želi da se u Slovačku vrati stabilnost i da zemlja nastavi na dobrom putu prosperiteta i privrednog rasta u EU kojim je krenula.

Kalinjak je apelovao na javnost da omogući sada policiji i tužilaštvu da uradi ono najvažnije – da otkrije ubice i nalogodavce ubistva Jana Kucijaka i njegove vjerenice Martine Kušnirove, a policiji je zahvalio za to što je Slovačka ipak generalno bezbjedna zemlja.

Robert Kalinjak zahvalio je i Slovacima koji su 2. marta i nedjelju dana kasnije izašli masovno na ulice da zahtijevaju istragu ubistva i izmjene u vladi, kao i njegovu ostavku, za to što su protesti održani mirno i dostojanstveno, prenosi CDM.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.