25.3.2018. 15:41
0
Slično kao u BiH: Skandal u EU zbog imenovanja Junckerovog savjetnika na važnu poziciju, Brisel tvrdi da je sve urađeno po zakonu
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se našao u središtu skandala zbog načina na koji je njegov najbliži savjetnik postao generalni sekretar državne službe Evropske unije u kojoj radi više od 30.000 ljudi, piše AFP.

Bivši Junckerov šef kabineta Martin Selmayr je imenovan na dužnost, a Evropski parlament je zatražio istragu, jer je Selmayr prvo imenovan za zamjenika generalnog sekretara, a onda je generalni sekretar iznenada odlučio otići u penziju, pa je Junckerov savjetnik zauzeo njegovo mjesto. Sve to se događalo na jednoj sjednici Evropske komisije u februaru ove godine.

Brisel je objavio saopćenje i odgovor parlamentarcima u kojem kaže da je sve urađeno po zakonu i uz saglasnost svih evropskih komesara i predstavnika država članica. Komisija je potvrdila da je znala za namjere o penzionisanju, te da je Juncker to rekao svom savjetniku. Međutim, odbacili su optužbe da je sve isplanirano.

Komisija tvrdi da Junckerov savjetnik još nije promoviran na višu poziciju u službi te da je pristao i na nižu plaću. Evropski ombudsmen je primio žalbe na ovaj postupak.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.