14.4.2018. 13:50
0
U Siriji pogođena skladišta za hemijsko oružje i naučno-istraživački centar
U napadu Amerikanaca, Francuza i Britanaca na Siriju na udaru su se našle tri mete. Prema informacijama "zapadne alijanse", na udaru su se našle tri mete: dva skladišta hemijskog oružja zapadno od Homsa, naučno-istraživački centar u Damasku.

Na svoje mete "zapadna alijansa" ispalila je preko stotinu projektila, a rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je nekoliko projektila srušeno, odnosno da su sirijske snage uspjele presresti neke od navođenih raketa, i to protuvazdušnim sistemima ruske proizvodnje S-125, S-200, 2K12 Kub te Buk, prenosi Hina.

Zapadne sile u napadu su koristile krstareće rakete, lovačke avione i bombardere B1.

Dok su Rusija i njezin predsjednik osudili napad i upozorili da će takav potez "zapadne alijanse" samo produbiti probleme i i povećati stradanja u Siriji, Donald Trump, Theresa May i Emmanuel Macron međunarodnu javnost pokušavaju uvjeriti da su napadi opravdani te da nije bilo alternative vojnoj akciji.

Theresa May britansku javnost uvjerava da su napadi bili u potpunosti uspješni.

Trumpovu odluku da pokrene vojnu akciju pozdravili su Republikanci, ali iz suprotnog, demokratskog tabora stižu kritike. Demokrati vjeruju da je napad morao "autorizirati" i Kongres.

Demokratkinja Nancy Pelosi poručila je da su "posljednji hemijski napadi u Siriji bili "brutalni i nečovječni ratni zločin, koji traži pametan, proračunat i snažan odgovor" ", ali naglasila je da jedna noć vazdušnih napada ne može biti zamjena za jasnu strategiju po pitanju Sirije.

Reagovao je i službeni Izrael, koji poručuje da su ovi napadi važan signal Iranu, Siriji i libanonskim militantima iz Hezbollaha.

- Upotreba hemijskog oružja je crvena linija. Prelazak te linije čovječanstvo više ne može tolerisati. Američki napad važan je signal osovini zla: Iranu, Siriji i Hezbollahu - rekao je Yoav Gallant, član odjela za sigurnost u kabinetu premijera Benjamina Netanyahua.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker dao je izjavu u kojoj stoji da je upotreba hemijskog oružja neprihvatljiva u bilo kojim okolnostima.

- Međunarodna zajednica je dužna detektirati i privesti odgovornosti one koji se odlučuju na hemijske napade - stoji u izjavi predsjednika Evropske komisije.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je u subotu sve zemlje članice da pokažu suzdržanost i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije nakon zapadnih udara na Siriju.

- Pozivam sve zemlje članice da pokažu suzdržanost u opasnim okolnostima i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije stanja i pogoršati patnje sirijskog naroda - napisao je Guterres.

Francusko ministarstvo odbrane objavilo je da je francuska vojska ispalila 12 projektila s mora i iz zraka.

Najprije su ispaljeni krstareći projektili s fregate koja se nalazi u Mediteranu, a nakon toga, dvadeset minuta kasnije, nekoliko projektila ispalili su avioni koji su poletjeli iz francuskih baza. Avioni su se neoštećeni vratili u bazu.

Cijela operacija trajala je deset sati.

Američki ministar obrane Jim Mattis i general Joseph Dunford objavili su u subotu u Washingtonu da su napadi izvršeni na tri postrojenja: istraživački centar za hemijsko oružje u blizini Damaska, skladište hemijskog oružja u blizini Homsa, te još jedno skladište hemijskog oružja kao i važno komandno mjesto kod Homsa.

Prema Pentagonu, SAD i saveznici ispalili su više od 100 raketa na Siriju i riječ je o "jednokratnom napadu" nakon dokaza da su Asadove snage odgovorne za napad hemijskim oružjem.

Napad je izveden u 3 sata po srednjoevropskom vremenu raketama s brodova i aviona. Pentagon nije mogao potvrditi koliko je raketa pogodilo ciljeve a ruski vojni izvori tvrde da je sirijska protiuvazdušna odbrana srušila 71 od 103 rakete.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.