16.4.2018. 20:30
0
EU: Nema saglasnosti o novim sankcijama Iranu
Evropska unija nije postigla saglasnost za nametanje novih sankcija Iranu zbog protivljenja Italije i straha da kažnjavanje Teherana ipak ne bi spriječilo američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz nuklearnog sporazuma, javlja agencija Reuters.

Govoreći na marginama današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu, diplomati su za Reuters rekli da takav ishod znači da EU neće ispuniti rok koji je Tramp postavio sa zahtjevom da se "popravi" ugovor s Iranom kojim je obustavljen program proizvodnje nuklearnog oružja u zamjenu za ublažavanje sankcija.

EU želi održati sporazum, ali ga Tramp žestoko kritizira i početkom maja će morati odlučiti ostaje li blaži režim sankcija ili ih ponovo uvodi Teheranu, što će biti odustajanje od sporazuma.

- Izgleda da je sporazum već mrtav i zašto riskirati jačanje radikala u Iranu – rekao je jedan od diplomata.

No, zvanično, evropski diplomati će dodatno o tome razgovarati, a njemački šef diplomatije Heiko  Maas je rekao da je "prijedlog još na dnevnom redu", prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

EU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.