2.5.2018. 9:30
0
Macron ne zna šta će Trump odlučiti u vezi s Iranom
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je rekao kako ne zna hoće li američki predsjednik Donald Trump ostati u iranskom nuklearnom sporazumu koji mnogi na Zapadu vide kao najbolji način da se spriječi Iran u razvoju nuklearnog oružja.

"Ne znam što će američki predsjednik odlučiti 12. maja", rekao je Macron novinarima u Sydneyu nakon susreta s australskim premijerom Malcolmom Turnbullom.

Macron je prošle sedmice u Washingtonu na sastanku s Trumpom zatražio od američkog predsjednika da ostane u iranskom sporazumu, ali od Bijele kuće zasad se ne može dobiti konkretan odgovor.

Francuski je predsjednik rekao da se na sastanku s Trumpom založio za širi sporazum s Iranom, što je ideja koja je primljena "vrlo pozitivno".

"Samo želim reći da ćemo morati, kakva god odluka bila, pripremiti takve šire pregovore i širi sporazum jer mislim da niko ne želi rat u regiji i niko ne želi eskalaciju napetosti u regiji", rekao je Macron.

Uz sadašnji sporazum, po Macronovom prijedlogu, iranskom sporazumu dodali bi se i dijelovi koji bi pokrili iranske nuklearne ambicije izvan okvira sadašnjeg sporazuma, iranski program balističkih raketa i politička rješenja za suzbijanje aktivnosti Irana u Siriji, Libanonu i Jemenu.

Po njegovim riječima, širi sporazum pozabavio bi se "cijelom situacijom u regiji" i bio bi jedini način da se tamo "donese stabilnost". Također bi odagnao Trumpovu zabrinutost i kritike na postojeći sporazum, prenosi N1.

(Amila Alijagić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.