2.5.2018. 16:20
0
Mogherini: Novinarske slobode ugrožene širom svijeta
Ovogodišnji Dan slobode medija obilježavamo u teškom kontekstu za novinare. Sloboda izražavanja i medija je ugrožena širom svijeta, navodi se u poruci povodom Svjetskog dana slobode medija koju je poslala Federica Mogherini, potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost.

Napadi na medije i novinare su napadi na demokratiju, na slobodu i na sve nas. Odajemo počast novinarima u Evropi i širom svijeta koji su izgubili svoje živote radeći svoj posao. Pozivamo sve države da osude nasilje nad novinarima i poduzmu mjere za zaštitu novinara, posebno žena i da odgovorne, ali i one koji podstiču napade, privedu pravdi – poručila je, između ostalog Mogherini.

Prema njenim riječima, EU je zasnovana na vrijednostima demokratije, ljudskih prava, vladavine, prava i slobodnih medija.

- Sloboda medija ima ključnu ulogu u promoviranju dobrog upravljanja, transparentnosti i odgovornosti. Slobodni, različiti i nezavisni mediji, na internetu i van njega su temelji otvorenog društva i imaju veliku odogovornost da garantiraju provjerene i tačne informacije – navela je u poruci.

Mogherini je poručila da će EU ne samo osuditi napade na novinare, nego u kontaktu sa državama poduzeti i konkretne korake, tražeći od država da poštuju prava i ukoliko bude potrebno, pružiti i finansijsku podrušku za zaštitu ljudskih prava, pa i izmjestiti ugrožene pojedince.

-  Danas, ponavljam našu predanost da zaštitimo slobodu medija i izražavanja u okviru i izvan naših granica – poručila je.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.