4.5.2018. 22:35
0
Generalni sekretar UN-a: Potrebno je novo tijelo koje će da odredi ko je odgovoran za napad hemijskim oružjem u Siriji
Neuspjeh Sirije da odgovori na pitanja Organizacije za zabranu hemijskog oružja /OPCV/ o svom programu hemijskog oružja ostaje izvor veoma velike zabrinutosti, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutteres.

Sirijska Vlada je djelimično odgovorila na neka pitanja OPCV, ali Gutteres tvrdi da su druga pitanja, nažalost, ostala bez odgovora. 

U pismu, koje se odnosi na posljednji izvještaj koji je OPCV podnijela Savjetu bezbjednosti UN, Gutteres navodi da i dalje poziva Siriju da riješi sva neriješena pitanja. 

Generalni direktor OPCV Ahmet Uzumcu naveo je u izvještaju da je ponovo obavijestio sirijske vlasti da su pitanja u vezi sa izjašnjavanjem o hemijskom oružju i dalje otvorena i da su potrebni odgovori na njih. 

Gutteres je izjavio da veoma alarmantni navodi o upotrebi hemijskog oružja u sirijskoj Dumi 7. aprila dodatno pokazuju potrebu za novim tijelom koje će da odredi ko je odgovoran za napad hemijskim oružjem, prenio je AP. 

On je upozorio na to da nekažnjavanje i odsustvo opšte međunarodne saglasnosti o odgovornosti dodatno pogoršavaju sukobe. 

Generalni sekretar UN-a ponovio je da je bilo kakva potvrđena upotreba hemijskog oružja bilo koje strane u sukobima "odvratna, za osudu i da predstavlja jasno kršenje međunarodnog zakona", te da izvršioci moraju da snose odgovornost. 

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je danas da su inspektori OPCV završili svoj rad na mjestu gdje je, navodno, izvršen napad hemijskim oružjem u sirijskom gradu Duma. 

Neimenovani diplomatski izvor ranije je izjavio da su se inspektori za hemijsko oružje vratili iz misije u Dumi, gdje su uzeli uzorke i izjave svjedoka, kako bi odredili da li je zabranjena municija upotrijebljena tokom napada na ovaj grad prošlog mjeseca.

(Srna / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.