6.5.2018. 9:33
0
Obaranje svjetskih rekorda u graditeljstvu i ekonomiji realnost je 'nove' Kine
Kineska ekonomija raste po godišnjoj stopi od skoro sedam posto i usprkos turbulencijama u globalnim političkim i ekonomskim odnosima, tehnološki, znanstveni i svaki drugi razvoj ove zemlje je takav da je transformacija Kine vidljiva iz dana u dan.
Uvjerili su se u to i novinari iz središnje i istočne Europe koji su u okviru mehanizma 16+1 (platforme za suradnju Kine i zemalja ovog dijela Europe) boravili u studijskom posjetu Narodnoj Republici Kini.

Brzog ekonomskog razvoja Kine ne bi moglo biti bez brojnih znanstvenih i istraživačkih te centara visokosofisticirane tehnologije diljem zemlje. Samo jedan od njih, BOE Tehnology Group Co. ima više od 60.000 korisnih patentnih rješenja uvrštenih u vrhunsku industriju. BOE se može pohvaliti s preko 3.000 prekomorskih novih patenata pokrivajući SAD, Europu, Japan, Južnu Koreju i druge zemlje i regije. 
 
Sve što je vezano za infrastrukturu i tehnologiju u Kini je ili najveće na svijetu ili je pri samom vrhu. I nije više riječ samo i Velikom kineskom zidu, impozantnoj građevini, svjetskom čudu koje privlači milijune turista iz cijelog svijeta. Sve je više modernih građevina i projekata koji ruše svjetske rekorde.
 
Možda i najbolji primjer tog tehnološkog napretka i spremnosti da se ulaže u istraživanja i tehnologiju je FAST (The Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope), jedan od najznačajnijih znanstvenih infrastrukturnih projekata u zemlji. Nakon 20 godina potrage za najboljom lokacijom kineski stručnjaci su ovaj divovski teleskop, izgradili u planinskom području Guizhou provincije i ponosno ističu kako je riječ o najvećem radio teleskopu s jednim otvorom na svijetu. Riječ je o paraboličkom teleskopu fiksnog promjera 500 metara, koji omogućava visoko precizna astro-promatranja na velikoj površini neba. FAST je trenutno najveći i najosjetljiviji radio teleskop na svijetu. 
 
Na tisuće nebodera brzo i trajno je promijenilo izgled mnogih kineskih gradova, a svojevrsni nacionalni ponos predstavlja Canton Tower. Ta džinovska građevina dominira u šumi nebodera modernog južnog grada Guangzhou. Toranj visok 600 metara, od čega na samu građevinu otpada 450 metara, najviši je toranj u Kini i treći u svijetu. Toranj je oborio nekoliko svjetskih rekorda, uključujući činjenicu da sadrži najveću vanjsku promatračku palubu. Osim što je velika turistička atrakcija, Canton Tower je još jedan u nisu simbola kineskog graditeljstva i narastajuće tehnološke i ekonomske moći.
 
Guangzhou je i sjedište provincije Guangdong, koja je vjerojatno i najbolji primjer ekonomskog razvoja Kine. Smještena na jugoistoku Kine predstavlja i svojevrsni prometni izlaz zemlje prema svijetu, kako pomorski, tako i željeznički. Četvrtina kineskog izvoza i devetina nacionalnog GDP-a otpada upravo na ovu provinciju koja je izravno povezana s Hong Kongom i Macaom. Značajan doprinos tomu daje i veliki izvozno-uvozni sajam koji je u proteklih 50 godina akumulirao obujam izvoza u vrijednosti od 1,2335 trilijuna dolara.
 
Željeznicom i morskim putom odvija se glavnina trgovinske razmjene, a posebno važnu ulogu u tomu ima grad Dongguan, svjetski poznato proizvođačko središte s više od 30.000 industrijskih postrojenja. Njegovom, ali i razvoju cijele provincije pa i Kine kao države, umnogome će doprinijeti razvoj slobodnih trgovinskih zona te jače prometno povezivanje s Hong Kongom i Macaom.

Kinezi su posebno ponosni na novo graditeljsko čudo, najveći prekomorski most koji u ukupnoj dužini od 55 kilometara povezuje Zhuhai, Hong Kong i Macao. Glavni dio ove megastrukture, čije se otvaranje očekuje ove godine, sastoji se od 22,9 kilometara dugog mosta i 6,7 kilometara dugog podvodnog tunela. U novo kinesko čudo uvjerilo se i tridesetak novinara iz središnje i istočne Europe, uključujući i izvjestitelja Fene.

Mnogo toga ovdje spomenutog, kao i bogato povijesno i kulturno naslijeđe privlači sve veći broj turista. Otvaranje Kine prema svijetu rezultiralo je i turističkim bumom i dodatnoj popularizaciji kineske kuhinje. Bilo da je riječ o restoranima koji služe čuvenu "Pekinšku patku" ili uličnoj prodaji morskih i drugih specijaliteta, turistima je zajamčeno nezaboravno gastronomsko iskustvo. 

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.