11.5.2018. 16:45
0
Irak: Sutra parlamentarni izbori u duboko podijeljenoj državi
Iračani će u subotu, prvi put od protjerivanja terorističke organizacije ISIL sa svoje teritorije, izaći na izbore. Kako javlja Reuters, od izbora se očekuju da pomognu iznalaženju mogućnosti za rješenje dubokih podjela i nesuglasica o budućnosti države.

Tri etničke grupe, većinski šiiti, te suniti i Kurdi se još od pada režima Sadama Husseina prije 15 godina  sukobljavaju u vezi sa načinom funkcioniranja države. Parlamentarni izbori se održavaju u vrijeme povišenih tenzija u regiji zbog odluke SAD-a da napusti međunarodni sporazum sa Iranom. Upravo te dvije države su najvažniji saveznici Iraka.

Ko god pobijedio na sutrašnjim izborima suočit će se sa izazovom izgradnje države koja je uništena nakon četverogodišnjeg rata sa ISIL-om. Unutrašnji sektaški sukobi ne jenjavaju, a Kurdi na sjeveru traže nezavisnost. Aktuelni premijer Haider al-Abadi se smatra blagim favoritom, ali daleko od toga da su izbori riješeni.

(FENA/Amila Alijagić)

IrakIzbori
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.