15.5.2018. 20:00
0
Rusija: Navalni osuđen na trideset dana zatvora
Sud u Moskvi osudio je ruskog opozicionara Alekseja Navalnog na 30 dana zatvora zbog njegove uloge u organizovanju protesta protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina 5. maja, javili su ruski mediji.

Oko 1.600 aktivista, uključujući Navalnog, uhapšeno je tokom protesta koji su održani pred inauguraciju Putina, koji je četvrti put izabran za predsjednika Rusije. 

Navalni je u više od 90 gradova pozvao na demonstracije, pod sloganom "Putin nije naš car", kako bi njegove pristalice protestovale protiv onoga što on naziva Putinovom autokratskom vladavinom. 
Putin je pobijedio na predsjedničkim izborima u martu i time period na vlasti produžio na ukupno 24 godine. 

Navalnom, koji je u nekoliko navrata hapšen i osuđivan na kaznu zatvora za organizovanje sličnih protesta, nije bilo dozvoljeno da se kandiduje na predsjedničkim izborima u Rusiji. 

Iz Suda je saopšteno da odluka o kazni Navalnom odmah stupa na snagu. 

Sud je odmah nakon donošenja presude pokrenuo postupak protiv ruskog opozicionara, zbog odbijanja saradnje sa policijom, djelo za koje je predviđena maksimalna kazna zatvora u trajanju od 15 dana.

(SRNA / Lejla Trle) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.