20.5.2018. 16:45
0
Erdogan: Zainteresirani smo isključivo za ekonomsku saradnju sa BiH, ne postoje skrivene namjere
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan danas boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, u okviru koje se susreo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Osim radne posjete turski predsjednik učestvuje na šestom Kongresu Unije evropskih turskih demokrata (UETD), koji se danas održava u Zetri.

Tokom obraćanja novinarima u zgradi Predsjedništva BiH Izetbegović i Erdogan su istakli kako su razgovarali o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, ali i predstojećim izborima u Turskoj i Bosni i Hercegovini, javlja novinska agencija Patria. 

Izetbegović je rekao da Turska i Bosna i Hercegovina imaju odlične odnose, te da je Turska uz Bosnu i Hercegovinu kada je u pitanju članstvo BiH u NATO i EU, kao i kada je u pitanju ekonomija zemlje, a da je Bosna i Hercegovina uz Tursku kada je riječ, kako je rekao Izetbegović, u pitanju borba Turske sa terorističkim organizacijama.

„Čestitamo vam na snazi koju pokazujete, stabilizaciji prilika koje su važne ne samo za Tursku već i Evropu, jer ste uspjeli amortizovati izbjeglice“, rekao je Izetbegović obraćajući se na konferenciji za medije.

Izetbegović je rekao da je porasla ekonomska saradnja između Turske i BiH, te da se nada da će ta saradnje uskoro premašiti milijardu američkih dolara.

„Sada je razmjena 800 miliona američkih dolara, što je duplo više nego prije četiri godine, s tendencijom daljnjeg rasta“, rekao je Izetbegović, posebno ističući izvoz mesa iz BiH u Tursku, dodajući da su velike i kvote brašna i ulja.

 „Već ljetos idemo sa tenderom koji će odrediti potencijalne investitore koji će graditi autoput od Sarajeva prema Beogradu“, rekao je Izetbegović, dodajući da se ranije govorilo da bi jedna trasa autoputa trebala ići i preko Goražda, ali da će se najvjerovatije odustati od te ideje, zbog slabe frekvencije saobraćaja, te da će se tim dijelim graditi brza cesta.

Izetbegović je rekao da je Erdogana upoznao sa situacijom u BiH, dodajući da misli kako se stanje u BiH u medijima prikazuje lošije nego što ono jeste, ističući da BiH ne zaostaje za regionom, kao i to da je BiH najmanje zadužena zemlja regiona.

Turski predsjednik Erdogan rekao je da je u BiH nakon tri godine, te da mu je neizmjero drago zbog današnje posjete.

„Prije nekoliko trenutaka završili smo sastanak na kojem smo razmotrili političke, ekonomske, vojne, kulturne i turističke odnose između dvije zemlje. Razmotrili smo ono što smo uradili i šta trebamo uraditi“, rekao je Erdogan novinarima.

„Razmatrajući ovo pitanje iskazali smo spremnost da unaprijedimo te odnose. Turska je uvijek tu da podrži napredak BiH, cjelovitost Bosne i Hercegovine od dva entiteta je nešto na čemu mi insistiramo“, rekao je Erdogan, dodajući da se nada da će naredni izbori donijeti dobro u BiH, kao i izbori u Turskoj.

„Pitanje izmjena Izbornog zakon BiH prihvatamo kao unutarnje pitanje BiH, i mi se nadamo da će ono biti riješeno na obostrano zadovoljstvo svih naroda“, rekao je Erdogan. Istakao je da očekuje da se u BiH stvore bolji uslov za rad turskih kompanija.

„Vrlo važno je da se BiH poveže sa Beogradom i Zagrebom“, rekao je Erdogan, dodajući da je to važno za sve tri strane. 

Erdogan je rekao da Turska pruža podršku BiH kada je riječ o NATO putu.

Turski predsjednik je istakao da je zahvalan BiH na solidarnosti tokom, kako je rekao, pokušaja vojnog udara u Turskoj, okrivljući FETO kao terorističku organizaciju.

„Želja nam je da okončamo aktivnosti te organizacije i u BiH, i mi ćemo nastaviti sarađivati sa institucijama BiH da se to pitanje riješi“.

Turski predsjednik je rekao da je Turska isključivo zainteresirana za ekonomsku saradnju sa BiH, i da ne postoje nikakve skrivene namjere.

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.