22.5.2018. 16:05
0
Palestina pred Međunarodnim sudom u Hagu podnijela krivičnu prijavu protiv Izraela
Država Palestina, kao jedna od potpisnica Rimskog statuta, podnijela je Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Hagu prijavu protiv Izraela koja pokriva "sve izraelske zločine i kršenja prava naroda Palestine u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti povezane s izraelskim kolonijalnim režimom širenja naselja na Zapadnoj obali, uključujući i Istočni Jerusalem", navodi se u saopćenju palestinske Nacionalne komisije odgovorne za saradnju s ICC-jem, javlja Al Jazeera.

Kako prenose agencije, planirano je da se palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Maliki tokom dana sastane s glavnom tužiteljicom ICC-ja Fatou Bensoudom kako bi predao prijavu.

Maliki će pozvati sud da preuzme odgovornosti i dužnosti u ostvarenju pravde za palestinski narod i da Izrael, okupacijsku silu, smatra odgovornim za kontinuirane zločine i kršenja ljudskih prava, navodi se u saopćenju.

U nastavku se kaže da je ICC kompetentan organ za istragu aktuelnih izraelskih zločina povezanih s ilegalnim kolonijalnim širenjem naselja i za krivični progon onih koji počine takve zločine.

- U tom kontekstu država Palestina provodi svoje pravo kao država članica statuta ICC-ja da prijavi tužilaštvu zločine koje su počinili zvaničnici Izraela, okupacijske sile, nad palestinskim narodom - navodi se u saopćenju koje prenosi palestinska agencija Wafa.

- Od ICC-ja se očekuje da pokrene krivičnu istragu ratnih i zločina protiv čovječnosti koje je počinio Izrael. Došlo je vrijeme da se ustanovi odgovornost izraelskih ratnih zločinaca i da se oni privedu pravdi.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.