27.5.2018. 14:50
0
Macron u pokušaju da ujedini Libiju sprema samit u utorak
Libijski rivali će se susresti u Parizu u utorak u novom pokušaju postizanja saglasnosti o mapi puta za rješavanje nesuglasica i otvaranje puta ka izborima koje traže Ujedinjene nacije, prenosi Reuters.

Specijalni predstavnik UN Ghassan Salame vodi posljednji u nizu pokušaja da se ujedini i stabilizira zemlja. 

Salame je rekao Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija da je odustao o pokušaja promjena mirovnog ugovora iz 2015. godine te da će se fokusirati na održavanje izbora naredne godine.

- Kada budemo imali ovu mapu puta za izbore, to će značiti da su se sve strane usaglasile o narednim koracima – rekao je savjetnik predsjednika francuske novinarima u Parizu.

Na pregovore su pozvani premijer Fayez al-Sarraj, komandant istočne Libije Khalifa Haftar, Aguila Saleh, predsjedninik istočnog Predstavničkog doma te Khaled Al-Mishri, predsjednik Visokog državnog vijeća.

Na inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, Pariz se uključio u pokušaje postizanja konačnog dogovora u Libiji. Jedna od tačaka o kojima će se razgovarati je formiranje zajedničke centralne banke i vojske. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.