29.5.2018. 20:15
0
Egipatski predsjednik Sisi u subotu polaže zakletvu u parlamentu
Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi položit će zakletvu na svoj drugi mandat u subotu tokom vanredne sjednice parlamenta, javili su egipatski državni mediji.

Sisijev drugi predsjednički mandat potvrđen je nakon što je osvojio 97 posto glasova na predsjedničkim izborima u martu.

Ceremonija u subotu će biti prvo polaganje zakletve egipatskog predsjednika u parlamentu otkako je bivši čelnik Hosni Mubarak započeo svoj peti uzastopni mandat 2005. godine, podsjećaju novine Al-Akhbar.

Sjednici će prisustvovati poslanici i predstavnici medija, kao i ostali gosti među kojim su ambasadori, rektori univerziteta i vjerski čelnici, javile su novine Al-Ahram.

Sisi je porazio jedinog suparnika, Moussu Mostafu Moussu, koga su kritičari smatrali fiktivnim kandidatom izabranim u pokušaju da pruži legitimitet reizboru egipatskog čelnika na martovskim izborima.

Prije nego što je Moussa ušao u izbornu utrku, svi ozbiljniji kandidati na predsjedničkim izborima odustali su od učešća, marginalizirani su ili uhapšeni.

Uprkos Sisijevom apelu za većim odzivom, samo 41 posto registrovanih glasača dalo je svoj glas, uz sedam posto čiji su glasovi proglašeni nevažećim. 

Sisi, bivši zapovjednik egipatske vojske, svrgnuo je svog prethodnika Mohameda Morsija 2013. godine u jeku masovnih protesta protiv njega. 

Morsi je prvi egipatski demokratski izabrani predsjednik i prvi koji ne dolazi iz redova vojske, ali je prva godina njegovog mandata izazvala velike podijele u egipatskom društvu i dovela do masovnih protesta u kojima se tražila njegova ostavka, podsjeća agencija AFP.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.