2.6.2018. 16:30
0
Saudijska Arabija zaprijetila da će napasti Katar ako nabave ruski protivraketni sistem
Saudijska Arabija zaprijetila je vojnom akcijom protiv Katara ukoliko ta zemlja nabavi ruski protivraketni sistem "Es-400", piše francuski dnevnik "Mond".

List navodi da je Rijad pisao francuskom predsjedniku Emanuelu Macronu i od njega traži da interveniše i spriječi realizaciju ugovora radi očuvanja regionalne stabilnosti. 

Saudijska Arabija je uz ostale regionalne sile, uključujući Bahrein i Ujedinjene Arapske Emirate, prekinula odnose sa Katarom u junu prošle godine, optužujući tu zemlju da podržava radikalne islamiste i da održava previše bliske odnose sa Iranom. 

Katar je početkom godine objavio da su razgovori sa Moskvom o nabavci "Es-400" u "poodmakloj fazi". 

"Mond" ističe da je kralj Salman u pismu poslatom francuskom predsjedniku izrazio duboku zabrinutost zbog razgovora Moskve i Dohe i upozorio na moguću eskalaciju. 

"Saudijska Arabija biće spremna za preuzimanje svih neophodnih mjera za eliminaciju odbrambenog sistema, uključujući vojnu akciju", piše list.

(Srna)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.