5.6.2018. 20:45
0
"Demokrate se ne mogu sabrati, počeo sam da gradim zid na granici sa Meksikom"
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump objavio je na Twitteru da je počela gradnja zida koji bi trebao spriječiti ilegalne ulaske Meksikanaca na teritorij SAD-a.

On je tom objavom odgovorio na optužbe u vezi s njegovom oštrom imigracionom politikom, koju mediji ilustriraju uz pregršt fotografija djece među rešetkama privremenih pritvorskih jedinica.

- Odvajanje porodica na granici je posljedica loših zakona demokrata. Zakone o sigurnosti granice bi trebalo promijeniti, ali demokrate se ne mogu sabrati! Počeo sam graditi zid - napisao je Trump, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Trump misli na sporni zid između Meksika i SAD-a, koji bi, prema njegovom planu, trebao zaustaviti ilegalne ulaske Meksikanaca na teritoriju SAD-a.

Američki predsjednik je u nekoliko navrata pričao o važnosti tog zida, koji bi trebao spriječiti migrante da ulaze u SAD.

Zid je bila jedna od njegovih omiljenih tema tokom predizborne kampanje i jedna je od najspornijih tačaka u odnosima s južnim susjedom.

Zvaničnici s druge strane zida protive se Trumpovoj ideji, a meksički predsjednik Enrique Pena Nieto poručio je Trumpu da Meksikancima ne pada na pamet da plate taj zid.

- Na kraju, Meksiko će platiti taj zid. Ne čine ništa na tome da zaustave ljude u prolasku kroz Meksiko iz Hondurasa i svih tih zemalja... Ne rade ništa da nam pomognu - rekao je Trump.

Sat kasnije meksički predsjednik Enrique Pena Nieto odgovorio mu je putem Twittera.

"President @realDonaldTrump: NE. Meksiko nikad neće platiti zid. Niti sada, niti ikada. S poštovanjem, Meksiko (svi mi)", napisao je na engleskom jeziku Nieto i potom ponovio isti tekst na španskom jeziku.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.