7.6.2018. 18:52
0
Macron: Lideri zemalja G7 ne bi se trebali plašiti postizanja dogovora bez Trumpa
Lideri zemalja G7 ne bi trebali biti uplašeni da postignu dogovor bez američkog predsjednika Donalda Trumpa, kazao je danas francuski predsjednik Emmanuel Macron, iako se nazire trgovinski rat između Washingtona i saveznika.

Macron i kanadski premijer Justin Trudeau danas su održali zajedničku pres-konferenciju kako bi formirali zajednički stav uoči samita koji počinje sutra u Quebecu.

Iako Macron i Trudeau imaju dobre odnose s Trumpom, jasno su istakli da ih američki lider neće zastrašiti, posebno kada se radi o tarifama SAD-a na uvoz čelika i aluminijuma iz Kanade, Evrope, Japana i Meksika, prenosi agencija AFP.

- G7 je prilika za sve narode, da imamo iskrene i otvorene razgovore, koji su dugogodišnji saveznici i prijatelji. Postojat će teme s kojima Trump nije usklađen s ostalim, mislim na klimatske promjene i trgovinu - rekao je Macron.

Francuski lider je naveo da je zajednički cilj da se pronađe način da svi budu zadovoljni.

- Mi Evropljani i Japanci nismo spremni da se odreknemo svega da bismo dobili Trumpov potpis, to bi bila greška - zaključio je.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.