17.6.2018. 22:34
0
Turska: Kandidat u zatvoru snima izborne predporuke
Prvi put u historiji demokratije, predsjedničkom kandidatu koji se nalazi u zatvoru dozvoljeno je da vodi predizbornu kampanju putem oglašavanja iz zatvora na državnoj televiziji u Turskoj (TRT).

Selahattinu Demirtasu, bivšem kopredsjedniku Narodne demokratske partije (HDP), dozvoljeno je da iz zatvora snimi dva videoklipa od po 10 minuta, od kojih je jedan videoklip već emitiran na TRT-u.

Svi kandidati na predsjedničkim izborima, koji će u Turskoj biti održani 24. juna, imaju pravo da se predstave putem televizije ili u radijskim programima i da upute poruke o svojim planovima i onome što bi željeli da urade za zemlju ukoliko budu izabrani. 

Predizborne poruke na televizijama počele su se emitirati od danas. 

U novembru 2016. godine, Demirtas i još 12 HDP-ovih zastupnika uhapšeni su pod optužbom za povezanost sa terorizmom. Demirtas ostaje u pritvoru do suđenja. 

Turski parlament u aprilu ove godine donio je odluku o održavanju prijevremenih predsjedničkih i pralamentarnih izbora, nakon kojih Turska prelazi na predsjednički sistem upravljanja državom. 

Na referendumu održanom u aprilu 2017, turski građani odlučili su da njihova zemlja pređe sa parlamentarnog na predsjednički sistem, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.