16.7.2018. 8:21
0
U Istanbulu obilježena druga godišnjica neuspjelog državnog udara
Velikim skupom na Mostu mučenika 15. jula u nedjelju navečer u Istanbulu je obilježena druga godišnjica neuspjelog državnog udara.

Za neuspjeli državni udar, u kojem je poginula 251 osoba, optužena je teroristička organizacija FETO, kojom rukovodi klerik i poslovni čovjek Fetullah Gulen. Gulen od 1999. godine živi u Sjedinjenim Državama. 

Skup je, uz velike mjere sigurnosti, održan na bivšem Bosporskom mostu, sada preimenovanom u Most mučenika 15. jula, na kojem je u noći 15. jula 2016. godine, u sukobu pučista i građana koji su se suprostavili državnom udaru ubijeno 34 civila. U velikoj masi okupljenih bili su i oni koji su nosili fotografije svojih najbližih koji su ubijeni u sukobima s pučistima, javlja izvještač Fene iz Istanbula.

Na velikom ekranu su prikazivane slike svakog od 251 ubijenog u događajima od 15 jula 2016. godine i čitana su njihova imena, na što su okupljeni uzvikivali "ovdje je" za svakog od njih.

Mahmut Sevket Bayram iz vladinog ureda za informiranje izjavio je za Fenu da je ovaj događaj pokazao kontinuitet odlučnosti i jedinstva koje je turski narod pokazao prije dvije godine.

Navodi kako je pokazano da je jedinstvo turske nacije ojačano pod vodstvom snažnog lidera, predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

- Naše jedinstvo i solidarnost doveli su do uvođenja novog, predsjedničkog sistema vlasti za još snažniju Tursku - kaže Bayram.

Dodao je da je stari turski sistem vlasti u prošlosti nekoliko puta bio potresen državnim udarima, ali da je turski narod pokazao jedinstvo i posvećenost demokratiji, dok će u novom sistemu biti osigurana odvojenost tri grane vlasti - zakonodavne, izvršne i sudske.

Na kraju skupa obratio se i predsjednik Erdogan, istaknuvši kako je narod 15. jula 2016. pružio historijski otpor teroristima FETO. Kazao je kako je ponosan na narod, u kojem su pružili otpor i neki veoma mladi - među poginulima su i oni koji su imali samo 17 godina.

Erdogan je naglasio kako svaka pobjeda ima svoju cijenu, a u turskoj historiji je svaka pobjeda imala svoju cijenu.

- Ta noć je bila rezultat herojske borbe cijelog naroda koji je ustao protiv tenkova i aviona kojima je upravljao FETO - poručio je turski predsjednik.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.