19.7.2018. 15:40
0
Skandalozan zakon u Izraelu: Samo Jevreji imaju pravo na samoodređenje, EU samo poručila "da je zabrinuta"
Evropska unija u četvrtak je izrazila zabrinutost novim izraelskim zakonom po kome samo Jevreji imaju pravo na samoodređenje, i naglašava da će to samo zakomplicirati dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Izrael je u četvrtak ujutru usvojio zakon o "nacionalnoj državi" nakon višemjesečnih političkih rasprava. Zakon je oštro kritikovala izraelska arapska manjina, nazivajući ga rasističkim i na rubu apartheida. 

- Mi smo zabrinuti, izrazili smo tu brigu i nastavit ćemo da sarađujemo s izraelskim vlastima u tom kontekstu - izjavila je glasnogovornica šefice evropske diplomatije Federice Mogherini na brifingu za novinare.

- Veoma smo jasni kada je riječ o dvodržavnom rješenju, vjerujemo da je to jedini put naprijed, i svaka mjera koja bi zakomplicirala ili spriječila da takvo rješenje postane realnost treba se izbjeći - kazala je.

Zakon navodi da je "Izrael istorijska domovna jevrejskog naroda i on ima ekskluzivno pravo na samoodređenje u njoj".

Također je ukinut arapski kao zvanični jezik i degradiran na "poseban status" koji mu omogućuje da se nastavi koristiti u izraelskim institucijama.

Izraelski Arapi broje oko 1,8 milion ljudi, oko 20 posto od ukupnog izraelskog stanovništva od devet miliona ljudi.

Dvodržavno rješenje predviđeno u okviru međunarodnih mirovnih napora, u kome bi Palestinci koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi dobili državu, već počinje da poprima blijedu perspektivu. 

Mirovni pregovori blokirani su već nekoliko godina a izraelska naselja na okupiranim teritorijama se šire, uprkos osudama EU i drugih tijela, piše Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.