25.8.2018. 12:14
0
Trump otkazao Pompeovu posjetu Sjevernoj Koreji
Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak da je otkazao planiranu posjetu državnog sekretara Mike Pompea Sjevernoj Koreji jer “nismo ostvarili dovoljan napredak u cilju denuklearizacije Korejskog poluotoka”.

Trump navodi u postu na Twitteru da se Pompeova posjeta zakazana za narednu sedmicu sada vjerovatno neće ni desiti dok Washington ne riješi trgovinski spor s Kinom. Trump tvrdi da Kina više ne pomaže u korejskom pitanju, piše “Fena”.

To predstavlja dramatičnu promjenu tona za Trumpa, koji je ranije slavio svoj junski samit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom kao uspjeh i izjavljivao je da je sjevernokorejska nuklearna prijetnja stvar prošlosti.

“Zatražio sam od državnog sekretara Mikea Pompea da ne otputuje u Sjevernu Koreju ovaj put jer smatram da nismo ostvarili dovoljan napredak po pitanju denuklearizacije Korejskog poluotoka”, piše Trump na Twitteru.

Pregovori su u zastoju od junskog samita u Singapuru. Pompeo insistira na opipljivom napretku ka sjevernokorejskom odustajanju od nuklearnog arsenala, dok Pyongyang zahtijeva da Washington prvi učini ustupke.

Trumpova izjava uslijedila je samo dan nakon što je Pompeo objavio da će ponovo posjetiti Sjevernu Koreju i da će povesti sa sobom svog novog političkog posrednika Stephena Bieguna, u pokušaju da se izađe iz “ćorsokaka”.

“Trump je, međutim, zatražio od Pompea tokom današnjeg sastanka u Bijeloj kući da ne otputuje u Sjevernu Koreju”, saopćio je zvaničnik Bijele kuće, prenosi agencija Reuters.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.