4.9.2018. 22:30
0
AfD druga najjača stranka u Njemačkoj, prestigao i SPD
Njemačka desna Alternativa za Njemačku (AfD) prestigla je stranku lijevog centra Socijalne demokrate (SPD) pokazuju današnje ankete, nekoliko dana nakon nasilnih protesta radikalnih desničara u toj zemlji.

Oko 6.000 pristaša AfD i protuislamske PEGIDA-e priključilo se protestu u istočnonjemačkom gradu Chemitzu u subotu slijedeći druge proteste prošle sedmice nakon što je muškarac izboden nožem nasmrt 26. augusta. Zbog ubojstva uhapšena su dva migranta.

Prema istraživanju javnog mišljenja Inse u utorak AfD je dobio za pola postotnog boda više došavši na 17 posto, a SPD, koji dijeli vlast s konzervativcima kancelarke Angele Merkel, skliznuo je sa 17 posto na 16 posto. Konzervativci Angele Merkel imaju 28,5 posto.

Sljedeći njemački izborni test je 10. oktobra kada će se Merkelini bavarski saveznici suočiti s velikim izazovom koji čini AfD u borbi za tu saveznu državu.

AfD, treća po veličini stranka na izborima prošle godine i glavna opozicija, iskoristila je ubistvo 35-godišnjega Nijemca u Chemnitzu, te hapšenja Sirijca i Iračanina da pojača kritike Merkeline politike otvorenih vrata.

Tužioci su u utorak rekli da traže trećeg osumnjičenog, a Der Spiegel je objavio da postoje neke sumnje u pogledu identiteta dvojice koji su već uhićeni.

Snimke pokazuju kako su skinheadsi na prošlosedmičnom protestu lovili migrante, bacali boce i petarde, a neki i pozdravljali nacističkim pozdravom, nezakonitim u Njemačkoj, prenosi N1.

(Amila Alijagić)

Njemacka
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.