6.9.2018. 9:41
0
Kim želi izvršiti denuklearizaciju Korejskog poluotoka do početka 2021. godine
Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un izjavio je da želi realizovati denuklearizaciju Korejskog poluotoka za vrijeme trajanja prvog predsjedničkog mandata Donalda Trumpa, saopćili su zvaničnici iz Seula.

 
Kim je tako po prvi put postavio vremenski okvir kad je u pitanju denuklearizacija Sjeverne Koreje, prenosi Reuters.

Kim i predsjednik južne Koreje Moon Jae-in održat će treći samit u Pjongjangu od 18. do 20. septembra, na kojem će se raspravljati o "praktičnim mjerama" za denuklearizaciju, izjavio je nakon sastanka sa Kimom državni savjetnik za nacionalnu sigurnost Južne Koreje Chung Eui-yong.

Samit Sjevera i Juga bi mogao dovesti do obnavljanja pregovora o denuklearizaciji između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, nakon što je Trump prošlog mjeseca otkazao planiranu posjetu državnog sekretara Mikea Pompea Pjongjangu, jer nije ostvaren "dovoljan napredak u cilju denuklearizacije Korejskog poluotoka".

Kim je rekao predstavnicima Južne Koreje da je njegova vjera u Trumpa "nepromijenjena" te izrazio želju da se proces denuklearizacije, kao i neprijateljski odnosi sa Sjedinjenim Državama, okončaju do kraja prvog mandata predsjednika Trumpa, odnosno do početka 2021. godine, rekao je Chung.

- Posebno je naglasio da nikada nije rekao nešto negativno o predsjedniku Trumpu – dodao je Chung.

Sjeverna Koreja je saopćila u prethodnim, neuspjelim pregovorima da bi mogla razmotriti odustajanje od nuklearnog programa ako bi Sjedinjene Države pristale na povlačenje američkih snaga stacioniranih u Južnoj Koreji i ukidanje američkog "nuklearnog kišobrana” iznad Južne Koreje i Japana.

Američki zvaničnici uključeni u pregovore rekli su da je Severna Koreja odbila čak i da započne diskusije o definisanju "denuklearizacije" ili drugih ključnih pojmova te da su insistirali na tome da Sjedinjene Države prvo pristanu na preduzimanje koraka za smanjenje ekonomskog pritiska na ovu zemlju.

Chung je izjavio kako je Kim naglasio potrebu da Sjedinjene Države recipročno uzvrate na početne poteze Sjeverne Koreje koji uključuju demontiranje lokacije za nuklearno testiranje, kao i uklanjanje objekata za posmatranje i istraživanje.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.