6.9.2018. 14:00
0
Generalni konzulat BiH u Istanbulu bez dozvole za provođenje oktobarskih izbora
Nešto više od 50 osoba bosanskohercegovačkog porijekla s pravom glasa koje žive u Istanbulu neće moći glasati u Generalnom konzulatu Bosne i Hercegovine (GK) u tom turskom gradu tokom oktobarskih izbora u BiH. Oni će učešće na izborima moći ostvariti jedino putem pošte. Prema mišljenju Komisije Ministarstva vanjskih poslova BiH, GK BiH u Istanbulu ne ispunjava uslove za održavanje predstojećih izbora i to iz više razloga.

"Što se tiče nacionalne strukture ni Ambasada u Oslu ni GK u Istanbulu ne ispunjavaju uvjete za održavanje izbora...“, navedeno je u dopisu iz Ministarstva upućenom Centralnoj izbornoj komisiji BiH, u kojem se dalje navodi da je prepreka za glasanje u Istanbulu i to što je GK BiH na trećem spratu stambene zgrade (?). Naime, prema stavu 5. Člana 1.5 Izbornog zakona BiH Centralna izborna komisija BiH imenuje biračke odbore za glasanje u diplomatsko–konzularnim predstavništvima BiH, tako da se u svakom biračkom odboru osigura zastupljenost članova iz svakog konstitutivnog naroda.

Sagovornik Patrije iz Ministarstva vanjskih poslova, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, jer nije ovlašten da daje izjave, objašnjava:

"Tačno je da je u Ambasadi u Oslu osim ambasadora Nedima Makarevića radi još jedan zaposlenik koji je bošnjačke nacionalnosti. U GK u Istanbulu također imamo jednonacionalnu strukturu sva tri zaposlena. Konzul je Began Muhić. Ali, izbore ne organizira Ministarstvo, već Centralna izborna komisija BiH. Ministarstvo ne može zapošljavati dodatne ljude samo zbog izbora. CIK je u Oslu i Istanbulu mogao angažirati vanjske saradnike za potrebe izbora da se reagiralo na vrijeme“.

Naime, dodaje ovaj sagovornik, propust Ministarstva se ogleda u tome da iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nisu na vrijeme poduzeli adekvatne korake i u saradnji sa CIK-om osigurali uslove za glasanje u GK u Istanbulu. Pomoćnik ministra za međunarodno-pravne i konzularne poslove koji je vodio korespondenciju sa CIK-om je Frano Planinić.

Mediji su u međuvremenu objavili da će izbori u Oslu ipak biti održani u prostorijama Ambasade. Ni iz CIK-a ni iz Ministarstva nisu dali objašnjenje kako je došlo do toga da je Ambasada u Oslu dobila CIK-ovu dozvolu za održavanje izbora, dok je GK u Istanbulu to pravo uskraćeno.


(Patria / Lejla Trle) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.