8.9.2018. 22:45
1
Merkel: EU ima jak interes da Zapadni Balkan bude stabilan
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Skoplju da EU ima jak interes za stabilnost Zapadnog Balkana i da je teritorijalni integritet važna polazna tačka za region da ostane takav kakav jeste.

"Iz njemačkog aspekta, iz evropskog aspekta, imamo veliki interes za stabilan region. Ako pogledate kartu tada gledate zemlje Zapadnog Balkana i to je ključno za stabilnost cijele EU", rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, prenosi Beta.  

"Svim zemljama Zapadnog Balkana dali smo perspektivu ulaska u EU. Ne samo zato što mi želimo nešto dobro ovim zemljama, već zato što je to u našem sopstvenom interesu", rekla je kancelarka Njemačke.

Merkel je istakla da lično veruje da je "teritorijalni integritet važna polazna tačka za region da ostane takav kao što jeste i da ima još bližu saradnju u tom okviru i kada sve budu dio EU".

Ona je rekla da niko u međunarodnoj zajednici ne prijeti makedonskim građanima izolacijom ako ne podrže dogovor sa Grčkom oko imena Makedonije, ali je istakla da je realizacija tog dogovora povezana sa članstvom u EU i NATO.

"Postojao je spor između vaše zemlje i Grčke i moralo je da se nađe rješenje zato što je pitanje imena i članstva povezano. To pitanje nije povezano sa Vladom, već sa time da sve zemlje članice treba da se saglase", rekla je Merkel.
Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promjeni imena u Sjeverna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspješan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promjenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.


(Patria / Lejla Trle)




















1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.