21.9.2018. 11:30
0
Hiljade demonstranata u Gvatemali traže ostavku predsjednika Moralesa i vlade
Hiljade studenata i aktivista protestirali su u četvrtak u gvatemalskoj prijestolnici tražeći ostavku predsjednika Jimmyja Moralesa koji se obrušio na ured UN-a za borbu s korupcijom koji je istraživao finansiranje njegove predizborne kampanje 2015.

Velika protestna povorka išla je od kampusa državnog Univerziteta svetog Karla (Usac), na jugu Grda Gvatemala, do povijesnog središta grada, gdje su joj se priključili učenici katoličkih srednjih škola, umjetnici, sindikalisti i domorodačke organizacije. 

"Ne bojimo se i želimo da (predsjednik i njegova vlada) odu", rekla je Lenina Garcia, predstavnica studenata. 

Ta aktivistkinja misli da je predsjednik Morales napao Međunarodno povjerenstvo za suzbijanje korupcije i nekažnjavanja u Gvatemali (CICIG) "kako bi zaštitio svoje interese",

Na ulicama Grada Gvatemale, kao i na plažama i autocestama izvan glavnoga grada, protestirali su studenti, poljoprivrednici, svećenici, akademici i ostali tražeći ostavku Moralesa.

"Jimmy i Sandra podnose ostavku, jer ste dio mafije", pisalo je na nekim od transparenata, što se odnosi na predsjednika i ministru vanjskih poslova, Sandra Jovela, prenosi AP.


(Fena/ADmir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.