22.9.2018. 20:15
0
EU: Facebook se mora uskladiti s našim propisima ili slijede sankcije
Evropska komesarka pravde Vera Jourova dala je američkoj društvenoj mreži Facebook rok do kraja godine da se uskladi sa evropskim propisima o zaštiti potrošača ili će se suočiti sa sankcijama.

- Moje je strpljenje došlo do krajnjih granica. Iako me Facebook uvjeravao da će konačno prilagoditi sve preostale neusklađene uslove pružanja usluga do decembra, sve ovo traje predugo - rekla je komesarka Vera Jourova u saopštenju.

Jourova dodaje da je sada vrijeme za akciju i nema više obećanja.

- Ako se promjene ne sprovedu do kraja godine, pozvat ću tijela za zaštitu potrošača da djeluju brzo i kazne kompaniju - rekla je ona, prenosi Beta.

Jourova je također istakla da je platforma Airbnb napravila potrebne izmjene nakon što je upozorena prije tri mjeseca.

- Američka kompanija za izdavanje stanova preko interneta pristala je da razjasni svoj sistem cijena u odgovoru na žalbe da cijene navedene na sajtu mogu zavarati zainteresovane - izjavili su zvaničnici Evropske unije.

Jourova je rekla da je Airbnb obećao da će biti potpuno transparentan tako što će ili uključiti dodatne troškove u ukupnu cijenu za rezervacije na svom sajtu, ili tako što će obavijestiti korisnike da bi moglo biti dodatnih troškova.

Airbnb je prihvatio zahtjeve EU izazvane zabrinutošću da bi korisnici mogli biti zbunjeni komplikovanom strukturom cijena, koja može uključivati neočekivane troškove poput naplaćivanja čišćenja na kraju boravka.

Jourova je rekla da će Airbnb promijeniti uslove korištenja tako da putnici mogu tužiti svoje domaćine ako budu imali neku štetu.



(NAP/Amila Alijagić)

FacebookEU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.