22.9.2018. 21:45
0
Papa kritikovao zemlje koje ne žele da prihvate izbjeglice
Papa Franjo je u litvanskom gradu Viljnusu, u kome je počeo svoju turneju po baltičkim zemljama, osudio evropske zemlje koje ne žele da prihvate izbjeglice, pohvalivši “toleranciju i gostoprimstvo” Litvanaca.

Označio je tu većinski katoličku zemlju kao primjer za međunarodnu zajednicu i posebno Evropsku uniju. Njegove su se kritičke riječi odnosile prvenstveno na zemlje Višegradske grupe (Poljska, Mađarska, Češka, Slovačka) čije vlasti nisu htjele da prime na svoju teritoriju izbjeglice i ekonomske migrante pristigle masovno u Grčku i Italiju.

Papa je pomenuo “glasove koji siu podjelu i sukobljavanje”, stvarajući nesigurnost ili sukobe, ili “naglašavaju da je jedini mogući način jemstva sigurnosti i preživljavanja kulture u naporu oko eliminisanja, brisanja ili protjerivanja drugih”.

U tom smislu, nastavio je on, “vi, Litvanci, vi imate originalnu izreku: ‘prihvatiti razlike’. Dijalogom, otvaranjem i razumijevanjem, razlike mogu postati most koji spaja istok i zapad Evrope”.

Papina četvorodnevna turneja odvešće ga u ponedjeljak u većinski protestantsku Letoniju te u utorak u Estoniju, u kojoj većina građana nisu vjernici. Papa voli da pruži ruku najmanjim katoličkim zajednicama na planeti, izražavajući takođe bliskost s ostalim hrišćanskim religijama, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.