26.9.2018. 17:45
0
Libijska vlada objavila sporazum o primirju u Tripoliju
Libijska međunarodno priznata vlada u srijedu je objavila novi sporazum o primirju koji bi okončao jednomjesečne sukobe između suparničkih milicija južno od Tripolija u kojima je ubijeno više od stotinu ljudi.

 
Sporazum su potpisali predstavnici prijestonice i grada Tarhune, jugoistočno od Tripolija, navodi u saopćenju ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dokument koji je ratificirao ministar unutrašnjih poslova Abdessalem Ashour poziva suparničke strane da provedu sporazum potpisan 4. septembra i da formiraju zajedničke snage sigurnosti i policije iz Tripolija i Tarhune koje bi patrolirale južnim predgrađima prijestonice.

Vlada nacionalnog sporazuma (GNA) pozdravila je u saopćenju prekid borbi koji je stupio na snagu već u utorak. 

Sukobi koji su izbili u južnim predgrađima prijestonice 26. augusta odnijeli su najmanje 117 života a ranjeno je više od 400 ljudi, sudeći po novim brojkama žrtava koje je objavila GNA.

Više od 25.000 ljudi raseljeno je u nasilju.

Libijska prijestonica bila je u središtu borbi za uticaj među oružanim grupama otkako je dugogodišnji čelnik zemlje Moamer Gaddafi svrgnut i ubijen u ustanku koji je podržao NATO u 2011.

Poljednji sukob suprotstavio je oružane grupe iz Tarhune i trećeg po veličini libijskog grada Misrate snagama iz Tripolioja pod  nominalnom kontrolom GNA, prenosi AFP.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.