27.9.2018. 14:10
1
Austrijskom voćaru zatvorska kazna zbog pomora pčela
Austrijski voćar osuđen je na kaznu zatvora, vrstu kazne koja se rijetko izriče, a proglašen je krivim za nezakonito korištenje insekticida koji je izazvao pomor više desetaka kolonija pčela.

Taj 47-godišnji voćar poprskao je kloripirifosom, snažnim insekticidom, svoje voćke u području Lavanttala u Koruškoj u vrijeme cvatnje koja je još privlačila pčele.

Time je izazvao pomor više od 50 kolonija pčela u vlasništvu dva susjedna pčelara.

Sud u Klagenfurtu proglasio je voćara krivim za “svjesno nanošenje štete okolišu” ocijenivši da je bio svjestan svojih postupaka jer je iskusan voćar koji je druge podučavo uzgoju voća.

Izrečena mu je kazna zatvora od godine dana s četiri mjeseca kušnje. Mora platiti više od 20.000 eura odštete, na što će, kako je najavio, podnijeti žalbu.

Sud se nada da će izrečena kazna služiti kao primjer drugim ljudima da ne zadiru na takav način u okoliš. “Uporabom pesticida moraju postići ravnotežu između zaštite ekoliša i gospodarske isplativosti”, obrazložio je sud.

Upravo je rasprostranjena uporaba za pesticida izazvala pomor pčela i drugih insekata oprašivača, prenosi Zenicainfo.ba.

Početkom 2018., Europska unija zabranila je tri vrste neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam), pesticida krivih za smrt populacija pčela.



(Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.