2.10.2018. 20:20
0
Dogovor političara i automobilske industrije: Njemačka našla rješenje za dizelaše
Na noćnom maratonu u vrhu vladajuće koalicije u Njemačkoj postignut je dogovor o paketu mjera protiv zabrane dizelskih vozila u njemačkim gradovima.

Njemačka vlada našla je rješenje za milione Nijemaca koji voze stare dizelske automobile, saopštile su danas stranke u vladajućoj koaliciji. 

Na kraju noćnog sastanka u Berlinu, zvaničnici konzervativaca i socijaldemokrata objavili su "koncept za čisti zrak i sigurnost za kretanje kroz gradove". 

Političari i automobilska industrija već mjesec dana pokušavaju da pronađu kompromis oko skupe nadogradnje vozila sa dizel motorima, tehnologije koja je izmišljena u Njemačkoj. 

Prijedlog zakona mogao bi biti prilično veliki za proizvođače automobila, koji su kroz prevare na testovima zagađenja izazvali krizu. "Automobilska industrija je izazvala problem, ona treba da plati", rekao je jučer ministar životne sredine Svenja Šulca iz SPD-a. 

Vlada raspolaže sa tri tehničke opcije koje se mogu kombinirati: zamjena dijelova za automobile, olakšavanje najstarijih dizelskih vozila i konstantna nadogradnja softvera za kontrolu emisije gasova, prenosi Indikator.ba. 

Problemi sa vladom stvorili su da je nekoliko njemačkih sudova prijetilo da će zabraniti dizelske automobile u desetinama najzagađenijih gradova.


(Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.