4.10.2018. 11:44
0
Angela Merkel u posjeti Izraelu: Njemačka ima odgovornost da pamti zločine počinjene tokom holokausta
Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je danas izraelski memorijalni muzej holokausta Yad Vashem.

- Njemačka ima odgovornost da pamti zločine počinjene tokom holokausta i bori se protiv antisemitizma, ksenofobije, nasilja i mržnje - napisala je Merkel u knjizi utisaka Yad Vashema, na početku dvodnevne posjete jevrejskoj državi.

Ona je posjetila i Izraelski muzej u Jerusalemu, gdje je dobila počasni doktorat univerziteta u Haifi. 

- Danas dajemo počasni doktorat jednom od najuglednijih svjetskih čelnika - izjavio je tokom ceremonije rektor Univerziteta, profesor Ron Rubin.

Merkel je doputovala u Izrael u srijedu navečer i predviđeno je da prisustvuje okruglom stolu s poslovnim ljudima i sastane se s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom.

Ona će također održati sastanak i s premijerom Benjaminom Netanyahuom te prisustvovati razgovorima njemačkih i izraelskih ministara.

Razgovorat će se o sigurnosnoj, naučnoj, ekonomskoj, kulturnoj i cyber saradnji, navodi se u saopćenju iz Ureda izraelskog premijera.

Očekuje se da ministri potpišu bilateralne sporazume o jačanju ekonomskih i kulturnih veza dviju zemalja.

Očekuje se da Merkel i Netanyahu razgovaraju o iranskom nuklearnom sporazumu, ponovnom pokretanju razgovora s Palestincima i selu Khan al-Ahmar, koje Izrael namjerava "uništiti" neposredno nakon posjete Merkel.

Evropske zemlje i grupe za ljudska prava zatražile su od Izraela da odustane od te namjere. 

Merkel je Izrael zadnji put posjetila 2014. godine, podsjeća agencija Xinhua.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.