10.10.2018. 15:30
1
Slovenski ministar smiruje pogranične općine zabrinute zbog ilegalnih migracija
Unatoč povećanju broja ilegalnih migranata koji prelaze hrvatsko-slovensku granicu u odnosu na prošlu godinu za sada nema potrebe za osnivanjem novih prihvatnih centara za izbjegice i migrante, ustvrdio je u razgovoru s predstavnicima pograničnih općina slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, javljaju u srijedu slovenski mediji.

U razgovoru s općinskim vodstvom u Ilirskoj Bistrici, Poklukar je nastojao smiriti zabrinutost i protivljenje planovima o osnivanju novog centra za migrante, rekavši da za sada za to nema potrebe jer policija kontrolira stanje, iako ministarstvo unutarnjih poslova ima u pripremi i dodatne mjere za sprječavanje ilegalnih migracija ako problem bude eskalirao.

Gradonačelnik Ilirske Bistrice Emil Rojec kazao je u razgovoru s ministrom da je zadovoljan što ministar shvaća strahove lokalnog stanovništva u vezi migracija, da im je obećao da bi u slučaju potrebe uz policiju intervenirala i vojska, ali da se nikako ne može složiti s mogućnim osnivanjem migrantskog centra na teritoriju svoje općine.

"Uvjereni smo da granicu treba učiniti nepropusnom za ilegalne migracije i da je nezakonite prelaske potrebno onemogućiti", kazao je Rojc.

Nezadovoljstva i povremeni prosvjedi zbog najave o mogućem otvaranju prihvatno-migracijskih centara za migrante ove su jeseni zabilježeni i u više drugih pograničnih općina, no slovenska policija navodi da unatoč povećanom migracijskom priljevu još uvijek kontrolira situaciju.

Kako prenose slovenski mediji, policija je u prvih devet mjeseci ove godine na području cijele države zabilježila 6667 ilegalnih prelazaka državne granice, a lani u istom razdoblju 1305, što znači da se je broj ilegalnih ulazaka učetverostručio.

Ove je godine u vezi s ilegalnim prijelazima bilo najviše postupaka s državljanima Pakistana, Alžira i Afganistana, navodi slovenska policija. Prema njima, 46 posto svih ilegalnih prijelaza odvija se na području policijske uprave Koper, a 41 posto na području policijske uprave Novo Mesto, što se povezuje s ovogodišnjim jačanjem ilegalnih puteva iz područja sjeverozapadne BiH prema Hrvatskoj i Sloveniji, prenosi Hina.



(FENA / Lejla Trle)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.