4.11.2018. 21:21
0
London i Brisel postigli dogovor o granici sa Irskom
London i Brisel postigli su dogovor da Velika Britanija privremeno ostane u carinskoj uniji sa Evropskom unijom (EU) poslije Brexita, čime bi se izbjegla tvrda granica sa Irskom, prenio je danas britanski nedjeljnik Sunday Times.

Britanska premijerka Theresa May dobila je ustupke od EU, naveo je list pozivajući se na izvore bliske pregovorima i dodao da je Brisel pristao da u sporazumu o budućim odnosima bude navedeno da će u carinskoj uniji ostati cijela teritorija Velike Britanije.

Prema tom novom dogovoru, EU je prihvatila provjeru robe u fabrikama ili prodavnicima, a ne na granici.

Irska granica je bila kamen spoticanja u pregovorima o odnosima poslije istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji. Nijedna strana ne želi uvođenje granice između britanske pokrajine Sjeverne Irske i Irske koja je članica EU, u strahu da bi bio ugrožen mirovni sporazum Belfasta i Dublina.

Neimenovani portparol britanske vlade nije želio da potvrdi navode Sandej tajmsa, ocjenjujući ih spekulacijama, prenijela je Televizija Sky News.

Britanski i irski zvaničnici nedavno su saopštili da su blizu dogovora o rješavanju pitanja prema kojem bi granica između Sjeverne Irske i Irske ostala otvorena poslije Bregzita.

Velika Britanija 29. marta 2019. godine zvanično izlazi iz članstva u EU, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.