17.11.2018. 18:42
0
Trump: Nisam obaviješten o zaključcima CIA-e u vezi s ubistvom Jamala Khashoggija
Američki predsjednik Donald Trump rekao je danas da još nije obaviješten o zaključcima Centralne obavještajne agencije (CIA) u vezi s ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija, ali da će o tom pitanju kasnije tokom dana razgovarati s državnim sekretarom Mikeom Pompeom i zvaničnicima agencije.

Izvori upoznati s istragom izjavili su nešto ranije da je CIA izrazila uvjerenje da je saudijski princ Mohamed bin Salman naredio ubistvo Khashoggija u konzulatu u Istanbulu.  

Trump je rekao novinarima u Bijeloj kući, prije obilaska područja uništenih požarom u Kaliforniji, da mu je rečeno da princ Salman nije imao nikakvu ulogu u smrti novinara.  

- Nisam obaviješten još, ali razgovarat ću kasnije tokom leta o tome sa CIA-om i Pompeom - naglasio je Trump.  

"Washington Post" piše da je CIA o svojoj procjeni obavijestila američku vladu te da se ona ne podudara s tvrdnjama da saudijski vlasti Selman nije bio umiješan u ubistvo novinara.  

Trumpova administracija je u četvrtak, 15. novembra, uvela sankcije za 17 Saudijaca zbog njihove uloge u Kašogijevom ubistvu, ali brojni kongresmeni smatraju da bi Washington trebao da zauzme oštriji stav.  

Kgashoggi, koji je bio oštar kritičar saudijskih vlasti i pisao je za list "Washington Post", ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gdje je otišao po dokumente za vjenčanje.


(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.