27.11.2018. 17:39
0
Britanski parlament odlučuje o Brexitu 11. decembra
Britanski parlament će o sporazumu o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, koji je nedavno zaključen na samitu u Briselu, glasati 11. decembra, objavila je u ponedjeljak premijerka Theresa May.

- Donji dom parlamenta će odlučiti želi li ili ne da odgovorimo na volju britanskog naroda koji se odlučio za BREXIT - kazala je May.

Glasanju će prethoditi maratonska, petodnevna rasprava tokom koje će May pokušati pridobiti 89 konzervativnih zastupnika koji tvrde da ne mogu stati iza tog sporazuma.

Naime, i među zagovornicima BREXIT-a u konzervativnim redovima ima dosta nezadovoljnih pa je tako bivši šef diplomatije, Boris Johnson, sporazum nazvao "katastrofom" i "poniženjem" za Ujedinjeno Kraljevstvo koje će biti "satelitska država"Evropske unije.

May je danas pozvala sve zastupnike da daju svoj glas za sporazum o izlasku iz Evropske unije, koji je, kako je kazala, "najbolji i jedini mogući".

Ona je potvrdila s "apsolutnom sigurnošću" da nema "boljeg mogućeg sporazuma" od onog koji je sklopila s Briselom gdje je dan ranije održan samit između Ujedinjenog Kraljevstva i 27 članica Evropske unije i gdje su dvije strane nakon 17 mjeseci teških pregovora konačno usaglasile stavove i zaključile sporazum o "razvodu".

Međutim, šef Laburističke stranke je bez oklijevanja pozvao na odbacivanje sporazuma, ocijenivši da predstavlja "čin nacionalnog samosakaćenja".

- Ova skupština nema drugog izbora već odbaciti taj sporazum - kazao je Jeremy Corbyn.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), nezadovoljna posebnim statusom koji je u sporazumu dodijeljen Sjevernoj Irskoj kako bi se izbjegla ponovna uspostava tvrde granice na Irskom otoku, najavila je da će glasati protiv sporazuma.

May je, međutim, uvjerena da će BREXIT proći u parlamentu, rekao je njezin glasnogovornik, dodajući da vlada želi pridobiti zastupnike za sporazum o "razvodu" već u prvom pokušaju.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.