2.12.2018. 19:34
0
DW: G20 na putu ka beznačajnosti?
Uz mnogo muke i prije svega uz otpor SAD, čelnici svjetskih sila su se ipak nekako uspjeli dogovoriti oko prilično razvodnjenog završnog G20 dokumenta, navodi Deutsche Welle (DW).

Dopisnik DW iz Brisela Bernd Rigert u analizi objavljenoj u rubrici "Lični stav" ocjenjuje da, u budućnosti, "to tako više neće ići".

"Deset godina nakon svog prvog okupljanja na nivou predsjednika država i vlada, grupa G20 je kao forum za rješavanje globalnih problema jasno na putu ka beznačajnosti. Osnovan kao sredstvo u borbi protiv velike finansijske krize prije 10 godina, formatu G20 polako ponestaje daha. I to ne zato jer je ideja da globalne probleme treba rješavati globalnim mehanizmom sama po sebi loša, nego zato jer je jednostavno ponestalo političke volje kod mnogih koji učestvuju u ovom mehanizmu", navodi se u analizi.

Rigert navodi da "samoizolacija, nacionalizam, protekcionizam sve češće služe kao odgovor na posljedice globalizacije koja se sve češće doživljava kao nekontrolisani proces".

On ocjenjuje da je "vođa ovog trenda bez sumnje američki predsjednik Donald Trump koji bez ikakvog plana šturo ruši sve oko sebe jer je dekonstruktivista koji želi srušiti trenutni poredak i odstraniti pravila za koja misli da ne funkcionišu u njegovu korist. I pritom stvara nova pravila koja važe samo za njega".

Rigert dodaje da "jedino što važi jeste brz rast popularnosti kod kuće bez obzira na ostatak svijeta", ali i naglašava da "Donald Trump, i to je ono što je fatalno, nije usamljen".

"Ruski predsjednik, saudijski prestolonaslednik, turski autokrata i kineski predsjednik koji zajednički sjede za G20 stolom, ne mare pretjerano za pravo i pravednost. Ovom klubu ''moja-zemlja-na-prvom-mjestu'' se pridružuje sve više članova. U Meksiku je upravo jedan populista zasjeo na vlast. U Brazilu se u predsjedničku palatu useljava jedan priznati desni ekstremista. Sve su to loše preduslovi za sljedeći samit G20 u japanskoj Osaki", smatra Rigert.

On ocjenjuje da se "prostor oko njemačke kancelarke, kanadskog premijera, francuskog predsjednika i predstavnika EU, dakle onih koji su u Buenos Airesu vijorili zastavom multilateralizma, polako prazni" i da se "čak se i unutar EU polako širi populizam i sebičnost", navodeći kao "najnoviji primer poslije Bregzita i nova populističku vladu u Italiji".

"Kada čovjek čita tanušnu završnu izjavu samita G20 stiče utisak da je ovo okupljanje predstavnika dvije trećine čovječanstva samo prazno pakovanje. Doduše na papiru je ipak nekako uz muke došlo do dogovora oko reforme trgovinskog sistama ali se u međuvremenu veliki dijelovi G20 međusobno nameću novim carinama ne bi li dobili što veći komad globalnog kolača. Teorija je jedno, praksa je nešto sasvim drugo", piše u analizi.

Prema Rigertu, "Donald Trump će uskoro grupi G20, čijim sastancima je samo sporadično prisustvovao, vjerovatno zadati smrtonosni udarac".

"Njegov savjetnik za bezbjednost G20 smatra suvišnim, iako se radi o jedinom globalnom ekonomsko-političkom mehanizmu kontrole. Publici i biračima kod kuće je u međuvremenu teško objasniti smisao G20 ako na samitu za stolom ionako sjedi sve više bahatih sebičnjaka", navodi Dopisnik DW iz Brisela.

Rigert ocjenjuje da "G20 do nije ispunio ni jedan od svojih osnovnih zadataka - oporezivanje digitalnih preduzeća".

"Ovaj zadatak je opet, na insistiranja SAD, prebačen na prvi samit G20 poslije Osake - ako do njega uopše dođe. Spustiti ovaj forum na nivo ministara, kao što je to bio slučaj prije 2008, ili ga u potpunosti raspustiti bi bila pobjeda za nacionaliste. A njima ne bi trebalo priuštiti taj užitak. Tako će se samiti G20 i dalje vjerovatno održavati, ali ovaj forum bi se lako mogao pretvoriti u ''dead man walking'' (mrtav čovjek hoda): kandidata za smrtnu kaznu na putu kao političkom stratištu", zaključuje se u analizi, prenose Nezavisne.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.