10.12.2018. 16:20
0
Macron se sastao s poslovnim i sindikalnim čelnicima uoči obraćanja naciji
Francuski predsjednik Emmanuel Macron i ministri u njegovoj vladi sastali su se u ponedjeljak s poslovnim i sindikalnim čelnicima uoči predsjednikovog obraćanja naciji u večernjim satima.

Macron bi trebao održati govor iz Jelisejske palate večeras u 20 sati, prekidajući više od sedmicu duge šutnje o protestnom pokretu "Žutih prsluka", saopćio je izvor iz predsjedničke palate.

Inicijativa je uslijedila dva dana nakon četvrtih uzastopnih masovnih protesta u subotu protiv povećanja poreza na gorivo i zbog životnog standarda građana.

Na televizijskim snimcima u ponedjeljak iz Jelisejske palate vide se Macron, premijer Edouard Philippe i ostali ministri za stolom sa sindikalnim i poslovnim čelnicima, kao i s predsjednicima Narodne skupštine i Senata.

Znatno više od 100.000 ljudi u subotu je izašlo na ulice gradova širom Francuske, noseći šute prsluke koji su postali simbol pokreta.

Demonstranti su se u Parizu u više navrata sukobljavali s policijom, dok su neki od njih palili automobile i podizali improvizirane barikade, iako izgleda da je nasilje tokom subotnjih protesta bilo manje ozbiljno nego prošli put.   

Samo u Parizu je uhapšeno više od 1.000 demonstranata.

Vladina odluka u prošloj sedmici da odgodi poskupljenja goriva koje je izazvalo masovne proteste izgleda da je došla prekasno kako bi udovoljila demonstrantima od kojih mnogi sada pozivaju na šire mjere kao što su smanjenja poreza, povišice plata, pa čak i na  Macronovu ostavku, prenosi dpa.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.