10.12.2018. 21:03
0
'Žutim prslucima' po hitnom postupku izrečene prve zatvorske kazne
Desetine osoba izvedeno je danas po podne pred francuski sud po hitnom postupku, nakon hapšenja u subotu tokom protesta “žutih prsluka” u Parizu, a izrečene su i prve presude – većinom zatvorske kazne od nekoliko mjeseci, ali i novčane, prenose francuski mediji.

Pretežno je riječ o mladima koji su nezaposleni ili imaju niska primanja, a često su već bili krivično gonjeni zbog članstva u određenim grupama sa ciljem uništavanja ili nasilja i gađanja snaga reda projektilima.

Prvom osuđeniku, Gzavijeu (26), sud je danas izrekao kaznu od dva mjeseca strogog zatvora, prenosi “Figaro”.

Gzavije tvrdi da je “samo bacio mali kamen” i da sada žali zbog svog postupka koji, kaže, kalja kredibilitet “plemenitog pokreta žutih prsluka”.

Valanten (22) je priznao da je bacio suzavac na snage reda kako ga ne bi “uhvatile za vrat”, ali navodi da “nije razmišljao” i da je “učinio nešto nerazborito”. On je osuđen na novčanu kaznu od 1.200 eura.

S druge strane, neimenovani mladić, koji je iz Normandije došao u Pariz da “protestuje” i uhapšen na Jelisejskim poljima, danas je pušten, a prethodno je optužen zbog nošenja papirne maske i poruke koju je poslao prijateljici, a u kojoj kaže da “možda ima želju da razbija”, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.