13.12.2018. 22:35
0
Evropski parlament odobrio 16,9 milijardi eura za svemirski program EU
Evropski parlament usvojio je izvješće o uspostavi svemirskog programa EU-a i Agencije EU-a za svemirski program kojim se prvenstveno predviđa integraciju sistema satelitske navigacije Galileo te sistema za promatranje zemlje Kopernik u jedan program, za što će iz višegodišnjeg proračuna biti izdvojeno 16,9 milijardi eura.

Izvješće talijanskog zastupnika Massimiliana Salinija (EPP) o svemirskom programu podržano je s 483 glasova za, 68 glasova protiv te 19 suzdržanih.

Predloženi proračun od 16,9 milijardi eura za svemirski program u razdoblju od 2021. do 2027. predviđa integraciju sistema satelitske navigacije Galileo te sistema za promatranje zemlje Kopernik u jedan program, uz dodavanje Inicijative o svijesti o situaciji u svemiru (SSA) radi veće učinkovitosti te kako bi se izbjeglo dupliciranje troškova.

Salini je naglasio kako svemirska strategija donosi velike prednosti za Europu u pogledu industrije, prometa i sigurnosti.

- Navigacijski sistem i promatranje zemlje iz svemira poboljšavaju usluge prijevoza. Učinkovitije upravljanje prometom smanjuje emisije štetnih plinova i pridonosi rješavanju problema klimatskih promjena, korištenje bespilotnih letjelica unaprijedit će poštanske usluge, a bolje praćenje avio prometa će smanjiti broj otkazanih letova - pojasnio je Salini. 

- Niti jedna država članica nema kapacitete da samostalno ostvari velike rezultate u svemirskom program - smatra Salini. 

Evropsku suradnju istaknuo je kao ključ uspjeha programa: "Novi svemirski program oslanja se na Evropsku uniju i cilj mu je ojačati globalno vodstvo u području promatranja Zemlje, navigacije i tehnološkog istraživanja. Evropa je trenutačno druga svemirska sila u svijetu te trebamo raditi na sve većoj suradnji želimo li zadržati svoju vodeću poziciju“.

Izvjestitelj Zelenih/ESS-a i član Odbora za industriju, istraživanje i energiju Evropskog parlamenta Davor Škrlec istaknuo je važnost europskog svemirskog programa u razvoju kompletnog gospodarstva Evropske unije.

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a naglasio je važnost definiranja svemira kao javnog dobra u svrhu poticanja međunarodne suradnje te važnu ulogu svemirske tehnologije u praćenju klimatskih promjena.

- Program Kopernik pokazao se jako važnim za praćenje utjecaja klimatskih promjena i emisija u okoliš, dok su Galileo i EGNOS važni za satelitsku navigaciju što otvara nove mogućnosti u sektoru transporta za autonomna vozila, ali i niz drugih primjena koje danas rješavamo primitivnim načinima - dodao je Škrlec. 

Prema Eurospaceu, evropska svemirska industrija zapošljava više od 231.000 ljudi. Trećina svjetskih satelita proizvedena je u Evropi, a prihodi od prodaje u proizvodnom sektoru svemirske industrije 2016. iznosili su 8,2 milijarde evra.

Izvješće predviđa objedinjavanje satelitskih navigacijskih sistem Galileo i EGNOS sa sistem za promatranje zemlje Kopernik, uz dodavanje novih komponenti.

Galileo, evropski globalni satelitski navigacijski sistem, pruža točne informacije za utvrđivanje položaja i vremena u cestovnom, željezničkom, zrakoplovnom i drugim sektorima. Predviđeno je postupno poboljšanje usluga programa lansiranjem većeg broja satelita.

Kopernik, vodeći svjetski sistem za promatranje Zemlje, pomaže pri spašavanju života na moru, omogućava bržu reakciju na prirodne katastrofe poput potresa, uragana, šumskih požara i poplava te poljoprivrednicima omogućuje bolje upravljanje usjevima.

U razdoblju od 2021. do 2027. predviđeno je razvijanje postojeće usluge i dodavanje novih promatračkih kapaciteta za praćenje emisija CO2 i drugih stakleničkih plinova, praćenje uporabe zemljišta za potrebe poljoprivrede i promatranje polarnih područja te za otkrivanje malih plovila u svrhu nadzora granica i borbe protiv nezakonite trgovine. 

Sistemi Kopernik putem svojih internetskih stranica pruža besplatan pristup svim podacima koje prikuplja. Trenutačno je registrirano više od 150,000 korisnika sistemi Kopernik kojima je od lipnja 2018. omogućeno izravno korištenje prikupljenih podataka u svrhu kreiranja vlastitih usluga za komercijalne primjene.

Sistemi Galileo i EGNOS odašiljuju signale koji su također dostupni za korištenje građanima. Pomoću čipova s podrškom za Galileo u pametnim telefonima ili sustavima za navigaciju u automobilima korisnici se mogu besplatno koristiti Galileovim uslugama za određivanje položaja i vremena te za navigaciju. Besplatno mogu upotrebljavati i EGNOS-ov signal za sigurno slijetanje zrakoplova i za preciznu poljoprivredu, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.