14.12.2018. 9:31
0
Jemenski Huti pristali na povlačenje iz Al-Hudaide, grada u kojem su se odvijali veliki sukobi
Pobunjenički pokret Huti pristao je na povlačenje iz Al-Hudaide, lučkog jemenskog grada na obali Crvenog mora koji je u proteklih nekoliko sedmica bio poprište žestokih sukoba i velike humanitarne krize.

Član delegacije pokreta Huti na mirovnim pregovorima u Švedskoj Jamal Amir je kazao da je taj pokret pristao na zahtjev da povuče svoje borce iz Al-Hudaide, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Odobrili smo plan da se pod nadzorom Ujedinjenih nacija iz Al-Hudaide povuku sve naoružane strane i da se u gradu proglasi primirje“, kazao je Amir.

Isti izvor kazao je da su pobunjenici pristali na plan da kontrolu nad lukama u Jemenu, uključujući i onu u Al-Hudaidi, preuzmu snage Ujedinjenih nacija.

Amir je također kazao da će na narednom sastanku biti razgovarano o planu okončanja opsade grada Taiza. On je dodao da su pobunjenici Huti već bili pristali na taj dogovor, ali da ga je odbila “delegacija Rijada“, kako naziva delegaciju vlade Jemena.

Delegacija UN-a kao moderator mirovnih pregovora u Švedskoj ponudila je nacrt rješavanja pet glavnih problema u Jemenu, uključujući okončanje sukoba u Taizu i Al-Hudeidi i radu Centralne banke.

Jamal Amir je kazao da je delegacija vlade Jemena odbila sve UN-ove prijedloge koje je specijalni izaslanik za Jemen Martin Griffiths ponudio.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši dodatni pritisak na jemensku vladu kako bi rat u toj zemlji bio okončan.

Delegacije su razmijenile spiskove sa 16.000 zarobljenika koji bi trebali biti oslobođeni razmjenom koju će u drugoj polovini januara nadzirati Međunarodni Crveni križ.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Mirovni pregovori u Švedskoj počeli su 6. decembra.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.