26.12.2018. 12:42
0
Njemačka zatvara dva posljednja rudnika mrkog uglja
Njemačka zatvara svoja dva posljednja rudnika mrkog uglja, ukidajući industriju koja je položila temelje industrijske revolucije te zemlje i njenog poslijeratnog ekonomskog oporavka.

Rudari planiraju predati njemačkom predsjedniku Frank-Volter Štajnmajeru simboličnu posljednju grudu uglja iskopanu na dubini od 1.200 metara ispod zemlje u rudniku Prosper-Haniel u zapadnom gradu Botropu. Drugi rudnik, u mjestu Obenberen, stotinjak kilometara sjevernije, zvanično će biti ukinut do kraja godine. 

Rudnici mrkog uglja svojevremeno su dominirali industrijskom regijom Rur, zapošljavajući do pola miliona ljudi na njihovom vrhuncu u 1950-im godinama, ali je otada njihova proizvodnja u stalnom opadanju, preživljavajući samo zahvaljujući subvencijama savezne vlade. 

Zatvaranje rudnika mrkog uglja smatra se testom planiranog ukidanja njemačkih rudnika lignita koji još rade. 

Njemačka proizvodi skoro dvije petine svoje električne energije od sagorijevanja uglja, a naučnici tvrde da se to stanje može održati ukoliko Njemačka želi da nastavi sa smanjenjem emisije stakleničkih gasova u skladu s međunarodnim naporima na suzbijanju klimatskih promjena. 

Neki, međutim, strahuju da ostali izvori energije - većinom obnovljive - ne bi mogli biti dovoljni, posebno dok Njemačka planira da zatvori svoje nuklearne elektrane do 2022. godine, prenosi Indikator.ba. 

Vlada je imenovala komisiju koja bi trebala objaviti izvještaj u februaru s prijedlozima o faznom ukidanju rudnik uglja. Eksperti, uključujući stranačke zvaničnike, ekologe i predstavnike rudarskih sindikata, također će predložiti načine na koji bi radnici čija radna mjesta još ovise o industriji uglja, mogli pronaći novi posao u budućnosti. 

Jedan od članova komisije izjavio je da su stotine milijardi subvencija isplaćenih rudnicima mrkog uglja u Njemačkoj mjera opreza


(Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.