26.12.2018. 21:17
0
Japan ponovo dozvolio lov na kitove
Japan će naredne godine ponovo dozvoliti lov na kitove u komercijalne svrhe, poslije decenija sporenja s protivnicima lova na kitove.

Japan je saopćio da će se povući iz Međunarodne komisije za kitove 30. juna naredne godine i da će mesec dana poslije toga lov na kitove ponovo biti odobren, prenosi Glas Amerike (VOA).

Japanski zvaničnik Jošihide Suga rekao je da je ta zemlja pokušavala da nađe rješenje za komercijalni lov na kitove u proteklih 30 godina, ali da zemlje koje su fokusirane na očuvanje kitova nisu željele da čine ustupke.

Suga precizira da će lov biti ograničen na teritorijalne vode i ekonomsku zonu i da se više neće organizovati lov na Antarktiku jednom godišnje.

Takva odluka Tokija stigla je nakon što je u septembru Međunarodna komisija za kitove odbila da dozvoli lov u komercijalne shvre.

Zemlje koje su dozvolile lov na kitove su Norveška i Island.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.