29.12.2018. 13:20
0
Vlasti Australije pozvale stanovništvo da ne izlazi napolje
Ekstremni toplotni talas izaziva probleme za Australiju jer se živa u termomemtru podiže na skoro 50 stepeni Celzijusa.

Očekuje se da će ekstremne vrućine s temperaturama iznad 49 stepeni zadržati do ulaska u novu godinu. U južnom dijelu kontinenta trenutno je do 16 stepeni Celzijusa toplije nego inače.

Rekordne temperature izmjerene su u južnim djelovima četiri države i na sjevernoj teritoriji.

Najtoplije je bilo u gradiću Marble Bar u državi Zapadna Australija, gdje je temperatura u četvrtak dostigla 49,3 stepeni Celzijusa u četvrtak. U gradovima kao što je Sidnej, temperature su bile oko 40 stepeni.

Hiljade ljudi je pretražilo plaže za hlađenje. Zdravstvene vlasti upozorile su na visoke koncentracije ozona u zraku i pozvale stanovništvo da se ne izlaže ekstremnoj vrućini. U cijeloj zemlji upaljen je alarm za uzbunu zbog opasnosti od požara.

Visoke temperature, suše i požari nisu ništa neobično tokom ljeta u Australiji. Međutim, klimatske promjene dodatno povećavaju broj ekstremno vrućih dana i žestoke požare na kontinentu.

Ipak, 2. januara 1960, termometar na aerodromu Oodnadatta u južnoj Australiji pokazao je 50,7 stepeni mnogo prije nego je postala aktuelna tema globalnog zagrijavanja.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.