1.1.2019. 12:57
0
Rumunija po prvi put predsjedava EU-om
Rumunija je od danas i zvanično predsjedavajuća članica Evropske unije, odnosno, predsjedavajuća Evropskog vijeća, javlja Anadolija.
U svom prvom polugodišnjem mandatu Rumunija će tokom predsjedavanja na dnevnom redu Evropske unije imati teška pitanja izlaska Velike Britanije iz EU-a, nastavak integracijskog procesa za zemlje zapadnog Balkana, te održavanje izbora za Evropski parlament.

Očekuje se da Rumunija intenzivira i rad Unije na temama poput migracija, reforme poljoprivredne politike i odbrane.

Premijerka Rumunije Viorica Dancila najavila je da će raditi na izgradnji Evrope koja je globalni faktor i unutar koje su sve članice uzajamno naslonjene jedna na drugu i dijele iste vrijednosti, prenosi Al Jazeera Balkans.

Dva važna događaja dogodit će se tokom rumunskog predsjedavanja Evropskom unijom, Brexit i evropski parlamentarni izbori.

Velika Britanija će zaključno s 29. martom napustiti Evropsku uniju i to u skladu s procedurom koja je započeta prije dvije godine.

Drugi izazov za Rumuniju će biti održavanje izbora za Evropski parlament koji su najavljeni za period od 23. do 26. maja, a pravo glasa imat će oko 400 miliona birača.

Rumunija će polugodišnji mandat predsjedatelja Evropske unije predati Finskoj.

(Fena/Alen Avdić)
EURumunija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.